Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17104

Het lot

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Oosterveen, Sandra

Christelijke roman

Diane Kooistra

26-07-2017

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Wat gebeurt er met je als je miljoenen wint in de loterij? Dit onderwerp speelt een grote rol in het verhaal. Ruben krijgt op zijn vijftiende verjaardag een maandlot van zijn opa. Dit lot maakt hem een week later multimiljonair. En dan beginnen de problemen; hij krijgt het geld eerst niet want hij is minderjarig en een rechtszaak volgt. Daarna moet hij met het geld om leren gaan, en een auto kopen is niet echt wat zijn moeder en opa voor hem bedacht hadden. Het is door deze gebeurtenissen een verhaal dat heel natuurlijk overkomt.

De mooie en minder mooie kanten van het winnen van een loterij komen aan bod. Ruben is in zijn keuzes inderdaad wat naïef en dit past ook echt bij het gedrag van een vijftienjarige. Daar is goed rekening mee gehouden. Ruben komt erachter dat er mensen zijn die misbruik willen maken en ook de opmerkingen van anderen zijn niet mals. Toch zijn er ook mooie kanten aan de prijs, geld is geen probleem voor deze tiener.

Dan wordt zijn opa ziek en Ruben komt erachter dat niet alles te koop is. Gezondheid is bijvoorbeeld niet te koop. Maar wat hij wel kan doen met het geld? Dat is mensen helpen. Hij heeft het geluk dat hij de juiste mensen om zich heen heeft en zet deze mensen aan het werk om een goede bestemming te vinden voor een deel van zijn prijs.

Dit is een liefdevol verhaal, Ruben (de ik-figuur) vertelt het verhaal vanuit zijn oogpunt. Hij begint ook met ‘beste lezer’. Zijn vader en oma maken deze bijzondere gebeurtenis niet meer mee maar toch zijn ze er een beetje bij.
Ik las het eerst als een mooi verhaal over een jongen die de loterij wint, en had het boek in een avond uit, het leest als een trein omdat het zo toegankelijk is.

Na het lezen besef je dat het een boek over groei is, je ziet Ruben letterlijk groeien van een stuiterbal van vijftien naar een student van achttien. Zijn vermogen groeit maar ook de wereld om hem heen, hij groeit op in een rijke buurt, een mooi huis, zonder geldzorgen en ziet door zijn prijs juist dat niet iedereen zo gezegend is. En hij doet er iets mee.

In het begin viert hij zijn verjaardag met zijn opa en zijn moeder. Aan het eind viert hij zijn achttiende verjaardag met een grote groep mensen die in de afgelopen periode belangrijk zijn voor hem.

Een heel mooi verhaal dat gemakkelijk leest en waarschijnlijk (zoals de auteur op haar website schrijft) echt een boek voor jongeren die (nog) niet van lezen houden.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Het lot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.