Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

08024

Het leugenparadijs

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Koolmees, Eeuwoud

Jeugdboek

Saskia Schouten

23-06-2008

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Een jeugdboek over het leven in Noord-Korea in samenwerking met stichting Open Doors. Indicatie leeftijd: 12+.

Suk-hi woont met haar ouders en broer in Pyongyang.

Als haar vriendin Young-hee haar toevertrouwt dat haar vader iets negatiefs heeft gezegd over de grote leider -de overleden Kim Il-sung- vertelt Suk-hi dat per ongeluk thuis. Het gevolg is dat het gezin verraden wordt en in een zogenaamd heropvoedingskamp terecht komt. Suk-hi voelt zich heel schuldig. Dan blijkt dat voor haar familie het verraad ook gevolgen heeft. Haar broer moet vervroegd in militaire dienst en haar vader wordt ontslagen. Ze moeten verhuizen naar Yodok waar vader een opleiding zal krijgen als gevangenbewaarder in een kamp. Ze krijgen een stinkende flatwoning toegewezen.

Suk-hi raakt bevriend met Kang, een buurjongen. Met hem beleeft ze een gevaarlijk avontuur dat tot gevolg heeft dat ze moeten vluchten. Vader wordt opgepakt en Suk-hi gaat verder met haar moeder en Kang. Ze komen veilig aan bij de grensrivier. Daar vindt een dramatische gebeurtenis plaats...

Hoewel dit boek niet pretendeert een volledige weergave van het leven in Noord-Korea te zijn, is het heel realistisch geschreven. Het geeft een duidelijk beeld van het leven in Noord-Korea. Een eye-opener voor lezers die hiervan niet op de hoogte zijn.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.