Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202588

Het jaar van de sprinkhaan

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Hayes, Terry

Spionage thriller

Frea Kroese

23-02-2024

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Een CIA-agent heeft de opdracht om een man op het grensgebied van Afghanistan, Pakistan en Iran te helpen naar het westen te komen met zijn familie. De man is een belangrijke informant voor de dienst. De spion komt te laat en zet zijn eigen leven op het spel om de vrouw van de man en zijn kinderen te redden van een wisse dood. Het mededogen van deze superspion maakt hem menselijk en kwetsbaar. Hij vergat misschien even dat hij zelf ook een vrouw heeft. Maar natuurlijk vergeet hij dat niet. Dit boek is net een lange spannende spionagefilm waarbij de wereld en alle goede mensen gedoemd zijn om te sterven, als deze man niet bereid is om zijn leven in te zetten om dat te verhinderen. Het tijdloze David-en-Goliath-gevoel bespringt je wanneer je een korte cruciale tijd mee kunt kijken in het leven van de aartsvijand. En zoals in elke thriller wordt er niet gegeten of naar de wc gegaan, maar gelukkig wel af en toe geslapen, hoewel ook dat constant onder druk staat. De uitgebreide beschrijving van de voorbereiding van de laatste uit te voeren actie door het team dat de spion ondersteunt, is geweldig om te lezen. Nog mooier dan je ziet in een James Bond, die maar een slap aftreksel is van deze man, die nooit een seconde tijd zal hebben om een galapak aan te trekken, laat staan een whisky te drinken.

Ondanks dat de spion gedwongen is te revalideren na ernstige verwondingen, is hij onstuitbaar onderweg naar het apocalyptische einde om de wereld van een vreselijke ondergang te redden.

De fantasie van de auteur is enorm en op een bepaald moment ging het voor mij gewoon te ver. Er gebeuren dingen in het boek die wellicht nooit zullen kunnen plaatsvinden. Op een bepaalde manier was ik teleurgesteld. Het voelde als een mix van de genres spionnenthriller en sciencefiction.

Maar de wereld wordt uiteindelijk gered en daar gaat het toch om. Het leest als een trein, je ziet het voor je, je zit er middenin en natuurlijk gaat alles mis wat er maar mis kan gaan, behalve dat de held niet doodgaat en heel veel anderen wel.

Rustpunten en helpend in het verhaal zijn de ‘kleine verhaaltjes’, die verteld worden in de gesprekken. In die verhaaltjes worden feit en fictie heel knap met elkaar verweven. Ach, en natuurlijk, zonder de onmisbare inbreng van zijn vrouw, was deze held geen held geweest.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.