Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18122

Het hart als inzet

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Alexander, Tamera

Roman

Frea Kroese

28-09-2018

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Alexandra Jamison is een prachtige jongedame uit de Verenigde Staten, die opgroeit in Nashville (aan de oostkant van het land) in een gegoede blanke familie. Ze verliest haar verloofde in een vreselijk ongeluk. En ze is een twintiger nadat de burgeroorlog is geweest en het land zijn best doet om in allerlei opzichten om te kunnen gaan met de nieuwe verhoudingen.

Alexandra besluit om les te gaan geven op een universiteit die de Afro-Amerikaanse mensen helpt om eindelijk te leren lezen en schrijven en zich te ontwikkelen. Dat wordt Alexandra door meer mensen uit haar klasse niet in dank afgenomen, maar zij leert om te gaan met de negatieve reacties en ervaart in haar nieuwe woon- en werkomgeving veel warmte en genegenheid.

Ze ontmoet Sylas Rutlegde, die uit het westen in Nashville is aangekomen om daar zijn zaken verder uit te breiden en de omstandigheden omtrent hetzelfde ongeluk van Alexandra’s verloofde te onderzoeken, omdat ook zijn eigen vader daarbij betrokken is geweest als werknemer. Juist dit punt is een stoorzender om onbevangen met elkaar om te gaan, in hoeverre men in die tijd als jonge mensen uit welgestelde kringen onbevangen kon zijn, want de omgangsvormen zijn bijzonder beschaafd, op het vormelijke af. Toch is het niet storend maar juist ondersteunend in dit prachtige verhaal over een land waarin mensen moeten wennen aan gelijkwaardigheid en nivellering tussen de klassen. Nadat ook Alexandra in dit opzicht een fikse uitglijder maakt en de verhouding tussen haarzelf en haar collega op scherp komt te staan, wordt ze door humor gered en wordt haar collega een dierbare vriendin, die met haar omgaat als met een zus.

Deze roman is mooi vanwege de historiciteit en heerlijk als romantisch verhaal. Het geloof in God, dat een natuurlijk element is in het leven van de bevrijde slaven, wordt op een prachtige manier meegenomen in deze geschiedenis.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.