Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20228

Het Evacomplex

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Jeroen Windmeijer

religieuze thriller

Antoinette Schram

19-05-2021

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Frank van As, een stoere man met slangentattoos op zijn lijf, is getrouwd met Caterina. Door haar is hij tot geloof gekomen en samen bezoeken zij de pinkstergemeente van dominee Hugo Agterijk. Voor Hugo is Frank een teken van God want hij zoekt naar een manier om zijn gemeenteleden te motiveren een radicale keuze voor Jezus te maken. Frank van As, die slangenexpert is van beroep, krijgt de taak de gelovigen te trainen in deze opdracht. De bijeenkomsten zijn geheim. Catherina weet van niets maar merkt wel dat Frank verandert. De vrije geest van vroeger, zijn ontspannen houding waar ze verliefd op geworden is, ziet ze niet meer. Hij wordt steeds conservatiever in zijn geloofsopvattingen, terwijl zij door haar gesprekken met haar vriendin Magda Fillipo, een nieuwe kijk op de Bijbel en de positie van de vrouw krijgt. Magda is journalist. Op een dag komt Hielco, een collega van Magda thuis met een foto van een detail uit de Notre Dame. Daarop staan Adam en Eva bij de verboden boom uit het paradijs. In de stam slingert een slang met een vrouwenhoofd. In de zoektocht naar de achtergrond van dit beeld, doet Magda schokkende ontdekkingen in het scheppingsverhaal. Frank en Magda zijn beiden op hun eigen terrein met explosief materiaal bezig. Ze brengen Cat in gevaar zonder dat ze het in de gaten hebben.

Het duo Windmeijer en Slavenburg heeft voor de tweede keer hun kennis en talent gestopt in een religieuze thriller. Ze nemen de lezer mee door veel informatie te delen over het oerverhaal uit Genesis en verschillende interpretaties daarvan. In deze roman komt daar een kennis van slangen en een stuk kunst en cultuurgeschiedenis bij. Het meeste wordt gedoseerd gegeven doordat Magda met verschillende deskundigen spreekt. Dat maakt het boek goed te volgen ook voor de mensen die niet zo Bijbelvast zijn of thuis zijn in bijvoorbeeld de Joodse mystieke traditie.

De hoofdstukken zijn kort, hoogstens drie pagina’s en voortdurend wordt er van perspectief gewisseld. De lezer volgt dan Frank en dan Magda in hun dagelijkse bezigheden. De lezer merkt vrijwel direct dat deze afzonderlijke verhaallijnen in elkaar overlopen. Het houdt de lezer geboeid. Het verhaal speelt van half april tot in het midden van de zomer en lijkt een aaneenschakeling van spannende scènes, doden, vermissingen, ontsnapte slangen en een boek met een verhaal dat haaks staat op de Bijbelse boodschap die in de pinkstergemeente wordt verteld. Maar is die gemeente zelf wel zuiver op de graat?

De schrijvers geven heel veel puzzelstukjes, laten hier en daar een woord, een liedtekst, een boek of een documentaire vallen. Daardoor is het Evacomplex echt een boek waarmee lezers samen met de rechercheurs kunnen zoeken naar de ware toedracht in het verhaal. De schrijvers hebben sterke kaarten voor dit verhaal. Allereerst is daar het overbekende verhaal waarbij Eva altijd als voor de hand liggende schuldige wordt aangewezen. De hoofdstukken in het boek zijn niet genummerd maar voorzien van het ouborosteken. Een mystiek beeld van een slang die in zijn eigen staart bijt en daarmee symbool staat voor de cirkel van het leven, een nieuw begin uit het vorige bestaan.

Of dat ook geldt voor de ontdekkingen die Magda doet naar aanleiding van het oude verhaal is nog maar de vraag. Door de vele plotwendingen in het boek lijken de kaarten een voor een te worden uitgespeeld.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.