Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

15022

15022

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bree, Han van

Geschiedenis

Cora van Dijk

16-02-2015

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Wat kun je in een recensie zeggen over een uitgave die al sinds 1962 elk jaar verschijnt? Bovendien is Han van Bree al 30 jaar betrokken bij dit project. Toch is hij er weer in geslaagd om een uitstekend overzicht te geven van Nederlands nieuws en wereldnieuws in 2014, waarbij hij ook oog heeft voor juist het kleine. Deze jaarlijkse uitgave is zo bekend, dat de naam van de auteur/eindredacteur een beetje verborgen blijft. Daarom zetten we Han van Bree even in het zonnetje: bekijk zijn pagina: Balkon-Royale.

Het is goed dit boek te lezen en te beseffen dat de gebeurtenissen van vandaag een oorsprong hebben. Natuurlijk vind je die niet terug in 2014 in de meeste gevallen, maar je kunt wel lijnen ontdekken. Opvallende afwezige: de Verenigde Staten. Zij lijken wel geen wereldspeler meer te zijn. Rusland daarentegen zien we regelmatig. Bovendien landen welke je niet zou verwachten. Wie weet nog van de staatsgreep in Thailand, of het feit dat de Dalai Lama in Nederland was?
Uiteraard is er veel aandacht voor ons eigen land. Typerend is de foto die gekozen is bij het voorwoord, onze koning en koningin die een glas bier drinken met Poetin. Waarschijnlijk zullen ze dat dit jaar niet doen. Immers, inmiddels hebben we zelfs militairen uitgezonden naar de grenzen van Rusland met het Europa van Estland, Letland en Litouwen. Het vertrouwen in vriendschap met Rusland is sterk gedaald. En dit is dan slechts één voorbeeld van wat er wereldwijd allemaal onder druk staat.

Niet alles is zwaar politiek beladen. Natuurlijk is er veel ruimte voor sport en zelfs voor een rage als het loomen. Het mooie van een eindredacteur die al zo vele jaren met dit project bezig is, is dat je de perfectionering kunt constateren in de loop van de jaren. Gelukkig, want de kans op sleur was ook aanwezig. Dit jaar is "Het aanzien van 2014" een zeer geslaagde uitgave met een grote diversiteit. Een boek voor iedereen die graag op de hoogte blijft. Een boek dat je als christen naast de Bijbel kunt leggen om de lijnen in deze (eind)tijd te leren zien. Ik kan het iedereen aanbevelen.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.