Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20220

Held zonder vaderland

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Miriam Guensberg

Literaire biografie

Saskia Schouten

20-04-2021

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dolek, de vader van de auteur, groeide op in het Poolse dorp Nowy Targ. Hij ging medicijnen studeren in Praag en het Italiaanse Perugia. Na zijn studie kon hij niet meer terug naar Polen omdat de Tweeder Wereldoorlog was uitgebroken. Het Poolse leger had onmogelijk kunnen standhouden tegen de aanvallende legers van de Russen en de Duitsers.

Dolek ging in dienst bij het Poolse leger dat in Frankrijk was gevestigd. Hij hield zijn Joodse identiteit niet verborgen. Het maakte zijn positie gevaarlijk en eenzaam. Mede daarom werd hij de held van zijn dochter. Hij heeft zich nooit uit angst verscholen.

Hij heeft veel meegemaakt als arts in het leger en heeft geholpen om Nederland te bevrijden. Na de oorlog trouwde hij met Milleke. Het werd een gelukkig huwelijk. Ze gingen in Twente wonen en daar werd hij anesthesist. Hij was de enige in heel Twente en hij werkte dertien jaar lang zeven dagen per week. Uiteindelijk kreeg hij assistentie.

Zijn hobby was beelden maken en brons gieten. Daarmee haalde hij de krant. Het resultaat vond hij niet belangrijk maar het bezig zijn wel.

Dit is een bijzonder levensverhaal van een moedige Pool. Ik had nooit gehoord dat de Polen meehielpen Nederland te bevrijden. De stad Breda is door hen bevrijd en meer Brabantse steden. Vervolgens trokken ze naar het noorden waar verschillende Drentse plaatsen door hen werden bevrijd.

De schrijfstijl is prettig: korte hoofdstukken. De auteur schrijft ook over haar eigen gevoelens jegens haar vader.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.