Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

15119

15119

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bijl, Anne van der / Janssen, Al

Bijbelstudie

Frea Kroese

14-10-2015

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Het eerste dat in mij opkomt, na het doorlezen van dit boek is: “Adeldom verplicht”. Deze studie van de strijd tussen David en Goliat, Israël en de Filistijnen, God en de satan, christenen en ‘de wereld’, kun je niet lezen en er vervolgens niets mee doen. Dat kan gewoonweg niet, hoewel het wel lijkt of veel christenen leven alsof ze de lessen uit de Bijbel niet leren, zoals blijkt uit één van de vragen die steeds aan het eind van een deelstudie worden gesteld: “Slechts twee procent van de christenen ontwikkelt zich tot ‘geloofsheld’. Wat moet er in jouw hart veranderen om deel uit te maken van die twee procent? Als je alle vragen eerlijk beantwoordt, moet je daaruit kunnen komen. En dan blijkt of je een karakter hebt ontwikkeld om ervoor te gaan, wat het ook kost. Dit is de kern van de studie, weergegeven in zinnen als: “Het kwam gewoon niet in David op om…” of “Zonder dat hij het zich bewust was, was David getraind voor deze dag…”

Wat mij persoonlijk erg raakt zijn opmerkingen van de schrijvers als: “Geen enkele verantwoordelijke ouder zou toch zijn kind bewust naar zo’n gevaarlijke situatie sturen?” en dan de vraag aan het eind van de studie waarin deze zin voorkomt: Welke verantwoordelijkheden heeft God jou gegeven die gevaarlijk lijken? Ben jij bereid om je verantwoordelijkheden na te komen, ondanks het gevaar of de waarschuwingen van mensen om je heen die zeggen dat je maar beter kunt stoppen?

Pittig Bijbelstudieboek met pittige vragen en pittige uitdagingen voor ons hart en leven. Anne van de Bijl en Al Janssen leggen de vinger precies bij de zere plekken. Voor Wiens eer doe ik de dingen die ik doe? Waarvoor leef ik eigenlijk? Hoe ben ik met de reuzen in mijn leven omgegaan? Ben ik gehoorzaam aan wat God aan mij vraagt? Die en veel andere vragen komen in me op bij het lezen van dit kleine boek.

Heb jij het lef om zo’n confronterend boek te lezen en vervolgens tot daden over te gaan? Heb jij het lef om als David te zijn? Toegewijd, vertrouwend, klaar om te vechten. Dit boekje spiegelt en moedigt aan. Wil jij in dit rijtje staan: David, Daniël, Timotheüs, Corrie ten Boom, Dietrich Bonhoeffer, Anne van der Bijl… Van jongs af aan de Bijbel lezen, God leren kennen en gehoorzamen, dat zet je in de lijn van de edelen van de wereldgeschiedenis.

 

Jouw waardering

Geef jouw waardering voor dit boek:

[Total: 0 Average: 0]

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.