Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18064

Hanna

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Maartens, Maretha

Bijbelse roman

Ina Velthuizen

19-05-2018

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De hoofdpersoon Hanna is getrouwd met Elkana. Elkana is een Leviet uit de stam in Israël die door God is uitgekozen om dienst te doen in de tempel. Na bijna 10 jaar huwelijk lijkt het wel duidelijk dat Hanna en Elkana samen geen kinderen zullen krijgen. Voor Elkana is het belangrijk om een zoon te krijgen die in de voetsporen van zijn vader treedt om dienst te doen in de tempel. Elkana trouwt daarom een tweede vrouw, Peninna, in de hoop dat zij hem een zoon zal geven. Al snel hebben zij een mooi gezin, met zonen en dochters. De situatie is niet gemakkelijk voor Hanna, die toe moet zien hoe haar man een gezin sticht met een ander. Bovendien kijkt Peninna op Hanna neer vanwege haar kinderloosheid; Hanna wordt door Peninna vernederd.

Voor wie de Bijbel een beetje kent, is dit een bekend verhaal. Dat haalt een stukje spanning uit het boek weg, want je weet al hoe het afloopt. Desondanks is het boek interessant genoeg om te lezen. Het verhaal speelt zo'n 1000 jaar voor Christus en de schrijfster schetst een uitgebreid beeld van deze tijd. Wel rijst bij een aantal beschrijvingen de vraag of de 21e eeuw niet teveel op het verhaal geprojecteerd is, bijvoorbeeld als het gaat over hoe de vroedvrouw Hanna bij haar bevalling bij zal staan of bij de gedachtewereld van Hanna.

Het boek leest heel plezierig, met een prima zinsopbouw. Maartens schrijft het boek vooral vanuit het perspectief van Hanna; er is veel aandacht voor haar gedachten. In het verhaal had van mij meer vaart mogen zitten. Er worden veel flash-backs gebruikt en pas aan het einde van het boek wordt Hanna's zoon Samuël geboren. Ik had verwacht dat ook beschreven zou worden hoe hun leven verder ging na de geboorte van Samuël. Maar wellicht is dat stof voor een tweede deel.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.