Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Zwitserlood, Hannelore

biografisch

Frea Kroese

17-04-2023

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Radio is Hannelore Zwitserloods eerste liefde en zal dat blijven ook, vertelt ze in haar autobiografische boek Goed Nieuws. Ze vertelt over de wereld van de radio waar zij nieuwslezeres is. Ze noemt de radio bij uitstek een mannenwereld met een heel eigen sfeer. Het is lastig om er binnen te komen en je er te handhaven. Ze spreekt over het (over)leven in de radiowereld. Een heel eerlijk en open en tegelijkertijd ook warm en hilarisch verhaal. Ze vertelt over haar eigen ontwikkeling binnen die wereld en ook tegelijkertijd over de ontwikkeling van het fenomeen nieuwslezer. Hoe de rol van de nieuwslezer verandert, hoe hij of zij met de inhoud omgaat en die op een heel eigen en unieke manier brengt, waardoor ze beroemdheden worden in de Nederlandse samenleving.

Wat mij opvalt in het boek zijn de eerlijke verhalen over hoe de nieuwslezer een bepaalde levenshouding moet hebben waarin hij of zij zijn ego opzijzet en tegelijkertijd in de dienst van het radiostation en de afgestemde luisteraars probeert het nieuws op een zo goed mogelijke manier te brengen. Uiteindelijk worden nieuwslezers ook een soort radiomaker die constant bijleert over hoe luisteraars alleen dat nieuws horen dat zij op dat moment willen of nodig hebben.

Nieuwslezen is niet zomaar iets: Je kunt het niet maken om een nieuwsbericht zomaar over te nemen, je moet authentieke journalistiek bedrijven en te allen tijde de bronnen controleren en nagaan. De enorme druk van invloedrijke mensen en de waan van de dag maakt het journalisten en dus ook nieuwslezers moeilijk om geen fouten te maken. En… Kun jij de eerste zijn met een quote of een nieuwsitem? De concurrentie is gigantisch, en dat niet alleen tussen radiozenders, je collega’s kunnen ook jaloerse gevoelens ontwikkelen. “Hoe schrijf je nieuws dat in twintig seconden is verteld en dan ook nog op een manier die blijft hangen bij mensen? Dat is een uitdaging,” schrijft ze. Pittige job, waarvoor je lichamelijk en geestelijk fit moet zijn. Ik lees: “Ik was gewend om in een uur tijd zes berichten te tikken voor twee zenders, die voor te lezen en tussendoor nog berichten op teletekst en de website te zetten.” Het boek staat vol met leuke en nieuwsgierig makende quotes en de schrijfsters hebben heel veel andere radiomakers en nieuwslezers vanuit de commerciële radiowereld aan het woord gelaten. Heel leuk om te lezen en deze wereld wat beter te leren kennen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *