Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18088

God bestaat echt

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Schipaanboord, Corina & Verhagen, Natasja

Christelijke getuigenis

Antoinette Schram

16-07-2018

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Onverwacht zegt Jimmy, de zoon van Natasja: “Mam, God bestaat echt!” Hij heeft al weken heftige hoofdpijn en blijkt een hersentumor te hebben. Aan zijn sterfbed denkt Natasja aan wat haar zoon heeft gezegd en zij bidt: “Jimmy zei vandaag dat U echt bestaat. Wilt U hem dan genezen? Maar ook als U het niet doet, is het goed. Maar wilt U de leegte die ik dan zal voelen, vervullen met Uw liefde?” Door het overlijden van Jimmy, verandert het leven van Natasja en Ricardo Verhagen totaal. Zij vinden God. In het boek ‘God bestaat echt’ blijkt hoe het geloof in God het verschil kan maken.
Het boek vertelt in zeven thematische hoofstukken over de jeugd en het leven van Natasja, die opgroeide als jongste meisje in een gezin waarvan de vader ervandoor ging en de moeder alcoholiste was. Traumatische gebeurtenissen hebben zich in de jeugd van Natasja voorgedaan. Corina Schipaanboord heeft dit rauwe leven opgeschreven en dat komt binnen. Het is heftig en regelmatig bekruipt je het gevoel: hoe het leven zo kan lopen als er een God is? Als er zelfs christenen zijn in de familie? Het geeft te denken en zet aan tot meeleven voor anderen die nu in vergelijkbare situaties opgroeien.

De opbouw van het boek in thematische hoofdstukken, rondom een verkeerd vaderbeeld, angst, seksueel misbruik, afwijzing, schuldgevoel, trauma en rouw, lijkt soms geweld aan te doen aan de chronologische volgorde van het levensverhaal. Sommige gebeurtenissen komen meerdere keren terug. Andere details van het leven lees je niet. Vooral als je het boek voor de eerste keer leest, duurt het lang voordat je zicht krijgt op de verandering, die in het leven van Natasja komt. Ze verwijst in het begin al naar het laatste hoofdstuk, maar het is niet zo dat je elk hoofdstuk op zich kunt lezen.

Elk hoofdstuk sluit Natasja af met een stukje reflectie, over hoe ze nu als christen op haar leven terugkijkt en vrede ervaart over het verleden, haar angst en schuldgevoelens. Het zijn vooral de namen van God, die haar daarbij helpen. Daarvoor is het lezen en toepassen van de Bijbel heel belangrijk voor haar. Het geloof wordt daarmee heel concreet gemaakt en kan dat ook doen voor de lezers, in vergelijkbare situaties. De naam van God en het thema van het hoofdstuk lijken soms vergezocht, maar uiteindelijk wordt het wel duidelijk. Deze afsluiting van de hoofdstukken wordt heel beknopt gebracht. Het komt de leesbaarheid van het boek ten goede. Toch geven die pagina’s met reflectie veel stof om over na te denken en aansporing om God, in die namen zelf te zoeken en ervaren.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.