Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202554

Genesis Boek van het begin

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Sacks, Jonathan

Theologie Genesis

Sandrina Wijnholds

1-12-2023

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Hoe actueel is Genesis nog voor vandaag? Sacks heeft met zijn verrassend eenvoudige schrijfstijl een zeer actuele en toegankelijke Joodse lezing op Genesis geschreven. Hij laat zien dat het lezen van de Thora een voortdurende dialoog geeft met de tijd. De Thora geeft commentaar op het leven, maar andersom geeft het leven ook commentaar op de Thora. Keer op keer wordt er een laatste hoofdstuk aan het verhaal toegevoegd. In zijn essays over Genesis voegt hij zijn eigen commentaren toe. Hij plaatst de verhalen in een brede context door in te zoomen op de menselijke ontwikkeling in Genesis en de eerdere verklaringen van vroegere leraren. Vandaaruit weet hij uit te zoomen naar recente inzichten en de actualiteit voor vandaag.

Sacks neemt als uitgangspunt dat Genesis niet als een wetenschappelijk of historisch betoog moet worden gezien, maar meer als een morele verhandeling over de positie van de mens tegenover God. God heeft geen beeld maar de mens is wel geschapen naar Zijn beeld. De mens is daarom ook tot scheppen in staat en kan als de enige levensvorm met God in dialoog gaan. Maar de mens is hierin wel begrensd en niet gelijk aan God.  De Thora getuigt voortdurend van een zoektocht naar menselijke keuze en vrijheid.

En zo zouden we Genesis ook moeten lezen. Dit boek biedt waardevolle levenslessen in verhaalvorm. Sacks is er heel goed in geslaagd om aan de hand van karakterschetsen van de aartsvaders, met al hun persoonlijke sores en intriges, diepe lessen te belichten. De inkijkjes in het leven van gewone mensen die bereid waren God te volgen, bieden diepe inzichten over relaties, boosheid, tegenslagen, zorg, liefde en vergeving. Deze gerichte aandacht op families toont een persoonlijke God en doet een appel op ons om Hem te eren in onze persoonlijke relaties. Ook weet hij aan de hand van deze levensverhalen goed uit te leggen hoe deze zich verhouden tot de latere wetgeving van het volk Israël. Hij laat daarnaast ook goed zien dat wij met ons duale denken tussen goed en fout, wat zo eigen is aan het westerse denken, niet wegkomen. Heel genuanceerd en liefdevol toont Sacks dat personen als Ezau, Ismaël of Hagar ook door God gezien en benaderd werden.

Het werk van Sacks getuigt van een diep inzicht in de gelaagdheid van de Thora. De essays zijn daarmee een duidelijk voorbeeld dat zorgvuldig lezen en verklaren belangrijk is. De vertaling is ook mooi en zorgvuldig gedaan. Een rijke aanwinst om je eens grondig te verdiepen in Genesis!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.