Flirt
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
De nieuwe roman Flirt van Lisette van de Heg begint met een definitie van flirt: niet-serieuze, vrijblijvende hofmakerij. Maar in wat er speelt in Flirt is voor Laura al heel gauw serieus.
Dat een tweede liefdesrelatie helemaal niet zo vrijblijvend is, bewijst Lisette van de Heg met elke bladzijde die je verder leest. Deze roman laat de gevolgen van second love zien en anders dan het preutse protest waar christenen om bekend staan als het gaat om overspel blijft de christelijke schrijfster dicht bij haar lezers. Vreemdgaan gebeurt ook in christelijke kring, in kleine provinciale dorpjes. Het huwelijk is heilig maar hoe houd je het goed?
Het begint allemaal als de moeder van Laura onverwacht overlijdt en zij een nieuw baasje voor Tobias, de hond moet zoeken, want haar eigen man Johan is allergisch voor huisdieren. In de dagen rond de begrafenis krijgt ze via Facebook Messenger een appje van een relatief onbekende Jean Paul. Ooit had ze met hem in de medezeggenschapsraad van school gezeten. Het toeval wil dat Jean Paul voor zijn dochter op zoek is naar een hond en van het een komt het ander.
Laura, enig kind, dat door haar moeder is opgevoed met het idee dat je met je emoties niet te koop moet lopen, worstelt met het verdriet en dat haar enige zoon Kay gaat studeren in een andere stad. Opeens heeft ze meer tijd dan haar lief is. Ze verzet extra werk en Johan, een praktische hulp bij alles wat komt kijken, krijgt het druk met werken. Het verdriet van Laura ziet hij niet maar Jean Paul, die vorig jaar een vader heeft begraven, blijkt er wel oog voor te hebben. Als ze ook nog eens een gezamenlijke hobby hebben, ontwikkelt zich een vriendschap die grote aantrekkingskracht heeft.
Flirt leest als een trein. Juist wat niet mag, is extra lekker om te lezen, verslavend bijna. Maar Flirt is meer. De verhouding tussen Laura en Jean Paul komt uit en hoe dan verder? Dat is het tweede deel van de roman. Het perspectief verschuift naar de bedrogen Johan en zijn pijn spat van de pagina’s. Het is knap hoe de schrijfster bijna als een therapeut, vervolgens afdaalt naar het niveau hoe men in een huwelijk uit elkaar kan groeien. Er is een dominee en een vriendin die optreden als mediator, zonder oordeel. Het boek laat zien hoe ook christenen vaak met hun maskers oplopen, niet alleen voor elkaar, maar ook voor de pijn die ons in het verleden is aangedaan. Het boek raakte mij juist op dat niveau.
Technisch gezien had ik nog wel wat opmerkingen. Persoonlijk vind ik dat dit boek een lelijke cover heeft. Flirt als titel dekt ook niet de lading van het verhaal en ik mis het spel met de taal, wat Lisette van de Heg in haar eerdere romans wel heeft, waardoor dit boek eerder als familieroman zal worden weggezet. Deels wordt het goedgemaakt door de appjes die ze in haar tekst heeft verwerkt. Daarmee laat ze iets zien van hoe wij communiceren in deze tijd en hoe verslavend dat kan zijn.
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie