Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20166

De Genesis patronen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Giessen, R.S. van der

Bijbel Typologie

Cora van Dijk

27-01-2021

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Als ondertitel heeft dit boeiende boek: ‘Lees de Bijbel met andere ogen.’ De auteur laat ons een aantal patronen zien dat voorkomt in de Tenach, of, zoals wij christenen het noemen, het Oude Testament in de Bijbel.

Veel van wat genoemd wordt was me bekend, maar er komen ook zaken aan de orde die ik nog nooit ontdekt had. Van der Giessen heeft het steeds over patronen, zelf zou ik eerder het woord sjabloon of schaduw gebruiken. Om duidelijk te maken wat de auteur met een patroon bedoelt, zal ik een voorbeeld geven.

Een patroon dat je ongetwijfeld wel herkent is dat van het Wekenfeest en Pinksteren. Van wat met Pinksteren in Handelingen gebeurt, zien we van alles terug bij de verschijning van God op de berg Sinaï in Exodus. En zo is er veel te vinden in de geschiedenis van het volk Israël wat met de komst van Jezus of later tot vervulling komt. Andere patronen die aan de orde komen in dit boek zijn: de eersteling, lichaam en geest, rein en onrein, water en land, de vaste plaats, vaste tijden en het zoonschap.

Nieuwsgierig geworden? “De Genesis patronen” is verrijkend en verhelderend voor christenen. Bij het lezen van dit boek gaat het Oude Testament steeds meer voor je leven, begrijp je meer van ‘het grote plan’ van God en waarom er eerst een plan voor Israël was en daarna pas voor de hele wereld. Ook vergroot het je Bijbelkennis. Er schijnt een deel twee te komen, ik ga dat zeker ook lezen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:3 Reacties op: De Genesis patronen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.