Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

17130

Exclusieve liefde

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Lohuis, Oscar

Christelijk themaboek

Cora van Dijk

21-10-2017

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ondertitel: Waarom geen seks voor het huwelijk en hoe mooi het is te wachten.

Juist deze week is het thema van de EO-gids seks. Ik ben geschrokken van de manier waarop christenen hiermee omgaan. Daarom is een boek als dit belangrijk. Veel christenen erkennen wel dat het belangrijk is om geen seks voor het huwelijk te hebben, maar de praktijk blijkt anders te zijn. We worden beïnvloed door onze omgeving en die is voorstander van vrije seks. Ook trouw is een woord dat nauwelijks meer voorkomt. We doen waar we ons goed bij voelen. En dat maakt dat we moeite hebben om te doen wat God van ons vraagt. Hij wijst ons op eigenschappen als zelfbeheersing (een vrucht van de Geest), trouw en een lichamelijke intimiteit die alleen thuishoort binnen het huwelijk.

Oscar Lohuis is heel erg duidelijk in zijn boek. Moeilijke vragen worden niet uit de weg gegaan. Het is geen lering van bovenaf, maar Lohuis maakt duidelijk dat de wens naar “exclusieve liefde” vanuit ons hart moet komen, niet vanuit oplegging of wetticisme. Alleen dan heeft het kans van slagen. Hij neemt geen blad voor de mond, schrijft vrij over seksuele gevoelens en handelingen. Ook wordt duidelijk dat seks en liefde bij elkaar horen; al zien we in onze tijd hoezeer deze twee gescheiden worden. Het verschil tussen lust en liefde wordt uitgelegd. Zo komen vele zaken rond relaties en het toegroeien naar een huwelijk aan bod. Als je het boek niet te snel leest, zie je mooie quotes: “Door de waarheid over seksualiteit wordt de leugen over seksualiteit ontmaskerd.” Er zijn gespreksvragen voor in de verkerings-/verlovingstijd opgenomen die je relatie versterken en opbouwen wanneer je er samen over spreekt. Je zou het boek kunnen gebruiken bij huwelijkscatechese.

Ik ben erg blij met dit boek. Ik geloof dat jonge christenen hier behoefte aan hebben. Een beetje zijdelings komt het onderwerp ‘scheiding’ aan bod. Het is mijn wens dat Lohuis over dit onderwerp een soortgelijk boek zal schrijven. We hebben dat in deze tijd waarin ontrouw zelfs gepromoot wordt hard nodig.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.