Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20024

Een nacht en daarna

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kruger, Hester

Roman waargebeurd verhaal

Diane Kooistra

21-02-2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In Zuid Afrika worden veel boeren het slachtoffer van een zogenaamde “plaasaanval”. Blanke boeren worden overvallen en ontvoerd of vermoord door bendes. Margaretha en haar man Johannes worden hier ook slachtoffer van. Na een vreselijke nacht met veel angst en geweld overleven ze de aanval. Margaretha probeert voor de rechtbank en de lezer het verhaal te vertellen. Haar verhaal wordt afgewisseld met beelden uit haar eigen jeugd.

Hester Kruger, de auteur van dit boek, heeft dit zelf meegemaakt en heeft er een verhaal over geschreven. De angst die Johannes en vooral Margaretha voelen tijdens de ontvoering, niet wetend of de ander nog leeft, is zo omschreven dat je steeds sneller wilt lezen.

Kruger stelt veel vragen als de persoon Margaretha. Na de overval komt namelijk de periode van herstel, lichamelijk herstel van de aangebrachte wonden, maar ook het mentale herstel wordt niet vergeten. De angst om alleen op de boerderij te zijn, buren die hetzelfde is overkomen door dezelfde bende waardoor de angst voor herhaling blijft. En toch blijft Margaretha ook bezig met de vraag waarom de jongens dit gedaan hebben. Hoe zijn ze zover gekomen? Ze wordt daarbij herinnerd aan haar jeugd, welke privileges zij had als blanke en wat haar gekleurde vrienden moesten doorstaan.

Hester Kruger gebruikt daar heel mooie zinnen voor die nog lang na blijven sudderen. Omdat dit verhaal in twee gedeeltes is verdeeld, namelijk “een nacht” en “daarna” heb je na het lezen het gevoel dat je meer dan 106 pagina’s hebt gelezen. In het begin moest ik er echt even inkomen, de personen leren kennen en de situatie een plek geven, maar daarna… De lezer leert een andere kant van Zuid- Afrika kennen, een heftige kant, en leeft mee met de hoofdpersonen. Dat komt omdat het verhaal uit de personen zelf lijkt te komen. Heel persoonlijk zonder daarin te overdrijven.

“Het is alsof ze de doos van Pandora openmaakt. Ze probeert de deksel er weer op te drukken, maar het is al te laat.” Deze mooie teksten worden afgewisseld met Afrikaanse lied- en gedichtteksten die je naast de vertaling van enkele woorden achter in het boek terug kunt vinden. ‘Een nacht en daarna’ is een heel sterk debuut van Hester Kruger, ze heeft mij diep geraakt. Een boek om nog vaker na te lezen alleen al vanwege de mooie zinnen die ze schrijft.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.