Het nieuwste boek van de bekende apologeet Tim Keller is erg dun. Je leest het dan ook snel uit. Het is echter zeker de moeite waard. In Een aantrekkelijk evangelie schetst Keller een beeld van de moderne maatschappij. Die is duidelijk post-christelijk. Allerlei gedachten over God en wereld, die eeuwenlang tamelijk vanzelfsprekend waren voor de gemiddelde westerling, zijn dat nu niet meer. En de klassieke Bijbelse boodschap van zonde en verlossing wordt daardoor steeds minder begrepen. Keller betoogt dat de kerk moet nadenken over de manier waarop ze moet omgaan met niet-christenen. Daarbij kan op sommige terreinen een voorbeeld worden genomen aan de vroege kerk. Hij pleit voor een nieuwe ontmoeting met de westerse cultuur waarin het evangelie weer aantrekkelijk wordt voor nieuwe generaties.
De seculiere mens van nu is vooral op zoek naar vrijheid. Keller wil hierbij aanhaken door duidelijk te maken dat de vrijheid die de moderne tijd lijkt te bieden geen echte vrijheid is. Om vervolgens te wijzen op het christelijk geloof met de vrijheid in Christus die wel echt en blijvend is.
Aan de ene kant pleit Keller voor een klassiek christendom, waarin zonde en genade de kern blijft. Aan de andere kant is hij steeds op zoek naar manieren om die boodschap te laten landen bij de mensen van de 21e eeuw.
Je hoeft het niet in alles met de auteur eens te zijn om te beseffen dat het voor de kerk moeilijk en tegelijk van groot belang is om aansluiting te vinden bij de denkwijze van de moderne mens.
Toch is dat gelukkig niet het allerbelangrijkste. De kerk en de leden van de kerk moeten inderdaad hun best doen maar daar hangt het niet van af. God zelf bouwt zijn kerk en Hij doet dat door het werk van de Heilige Geest.
Daar ligt in dit boekje niet zo de nadruk op. Maar Keller heeft daar eerder over geschreven.
Geef een reactie