Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202254

Game over - hoe pak je problematische gamegedrag bij jongeren aan

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Matthias Dewilde

hulpboek ouders en jongerenwerkers

Antoinette Schram

23-06-2021

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Matthias Dewilde was zelf jarenlang gameverslaafd. In zijn boek vertelt hij zijn verhaal en hoe hij eruit is gekomen. Nu heeft hij zijn baan opgezegd en helpt andere jongeren en hun ouders die worstelen met gameverslaving. Dit boek is geschreven voor de ouders en jongerenwerkers die gameverslaafden willen begeleiden om uit hun verslaving te komen.

In het boek staan meerdere ervaringsverhalen van ouders, die zien hoe hun kinderen (meestal jongens) school, het sociale leven en zichzelf verwaarlozen om te kunnen gamen. Matthias Dewilde schrijft met Game over een praktisch boek waardoor je beter begrijpt waarom gamen zo aantrekkelijk is voor kinderen en waar jouw invloed ligt om daar verandering in te brengen.

Het boek heeft een vlotte schrijfstijl. Je voelt de passie van de schrijver voor het gamen, de jongeren die erin vastlopen en de ouders die hij wil helpen. Het heeft een positieve insteek en dat maakt het prettig om te lezen. Niet iedereen loopt het risico om gameverslaafd te worden. De schrijver maakt duidelijk waar de verschillen liggen en degenen, die het risico wel lopen, kunnen door een stappenplan uit de verslaving komen. Er is wel een waarschuwing: Het kan een lange en moeilijke weg zijn. Maar de ervaringsdeskundige biedt concrete stappen en regels waarmee vooruitgang is te boeken, zowel voor de jongeren als voor het gezin. Dat de schrijver uit België komt, merk je hier en daar door het gebruik van woorden die in Vlaanderen heel gewoon zijn zoals kot voor kamer.

De waarden waarmee het boek werkt, zijn in elk gezinsleven van toepassing, ook als je niet met verslaafde kinderen te maken hebt. Matthias Dewilde zet in op verbinding met het kind. Ouders moeten moeite doen om de wereld van hun kinderen te begrijpen zelfs als die ver van je af staat. Het boek helpt daarbij omdat het informatie biedt over verschillende games en wat het effect daarvan is op kinderen. Daarnaast maakt Dewilde van het terugwinnen van je kinderen een spel. De metafoor van het gamen en dat er spelregels nodig zijn is van toepassing voor het echte leven. Heel duidelijk zijn de voorbeelden om kinderen te helpen slagen in het leven. Die succeservaringen halen ze schijnbaar moeiteloos in het virtuele spel. Hoe ze daarbij geholpen kunnen worden, wordt praktisch uitgelegd en welk effect dat op kinderen heeft. Dat is iets wat in alle opvoedboeken zou kunnen staan. De vierde stap, die niet als laatste moet worden genomen, is het voorbeeld wat ouders zelf geven. Daarmee is Game over een spiegelboek voor opvoeders. Je hebt er niet alleen wat aan voor diegene die je wilt helpen met zijn gameverslaving.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.