Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

12104

Doorzoek jezelf

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Tan, Chade-Meng

Persoonlijke groei

Cora van Dijk

29-10-2012

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Volgens de achterflap van het boek leert Tan je door dit boek 'je geest tot rust te brengen en terug te voeren tot een natuurlijke staat van geluk, waardoor je zelfvertrouwen, empathie en compassie toenemen'. Het boek is gebaseerd op het medewerkersprogramma van Google, waar Tan een succesvol werknemer is.

Centraal staat het thema 'mindfulness' , een manier van gebruik van het lichaam voor het trainen van emotionele intelligentie. Volgens de auteur is dit volledig gebaseerd op de zienswijze dat het lichaam bestaat uit enkel materie. Toch wordt in het boek heel regelmatig verwezen naar Boeddhistische achtergronden van het programma. Als christen ontkennen wij dat de mens enkel uit materie bestaat, maar weten we dat elk mens een ziel heeft. Het idee van mindfulness gaat er vanuit dat je de geluksstatus van lichaam en geest volledig op eigen kracht kunt bereiken door je emotionele ontwikkeling te vormen via de weg van een programma gebaseerd op dit idee. Bij elk hoofdstuk worden veel citaten van grote denkers gebruikt om dit te onderstrepen, zoals deze uitspraak van paus Johannes Paulus II: Wil je vrede bereiken, reik dan vrede aan. Door het actief lezen van het boek kun je veel inspiratie opdoen voor je leven.

Tegenwoordig zijn er veel christenen die geen probleem hebben met de fysieke programma's rond mindfulness. Ook christelijke therapeuten werken met het programma. Wanneer je het dan ook ziet als slechts een techniek, c.q. vaardigheid is dat te begrijpen. Voor hen die het niet los kunnen zien van het Boeddhisme is het boek niet geschikt. Zelf mis ik hier de doorwerking van de Geest van God die mijns inziens onmisbaar is wanneer je je emotionele vaardigheden wilt ontwikkelen. Wanneer je er meer over wilt lezen is het onderzoek van N. Luiten-van de Vliert 'Bewust omgaan met mindfulness' een aanrader. Je leest het HIER.

De slotconclusie: als je mindfulness los kunt zien van de oorspronkelijke Boeddhistische wortels kan dit boek behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van je emotionele intelligentie. Ook is het boek heel leerzaam wat betreft zaken rond dit onderwerp. Je kunt je kennis hierover verbreden en het kan je helpen bij het innemen van een standpunt rond mindfulness.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.