Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202274

Dochter van Rome

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Tessa Afshar

Historische roman 1e eeuw

Saskia Schouten

16-08-2021

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Aquila vertrekt met zijn oom Benyamin naar Rome nadat hij door zijn vader verstoten is omdat hij in Yeshua is gaan geloven. Ze komen in contact met Rufus, de zoon van Simon van Cyrene.

In de synagoge wordt zijn aandacht getrokken door een roodharige Romeinse vrouw die aandachtig luistert. Maar Aquila wil zich niet laten afleiden door een vrouw, hij wil groeien in zijn geloof.

Priscilla is de dochter van Priscus. Na diens overlijden wordt ze opzijgezet door haar broer. Priscilla is namelijk de dochter van de tweede vrouw van haar vader, een voormalige slavin.

In de synagoge hoort ze over Yeshua en ze krijgt het verlangen om Hem te volgen. Ze zit met een zonde uit haar verleden die haar onvergeeflijk lijkt. Uiteindelijk geeft ze haar leven aan Yeshua. Rufus en zijn moeder en nog enkele anderen uit de synagoge worden vrienden van haar.

Als Aquila haar ten huwelijk vraagt, zegt ze tot zijn ontzetting dat ze niet met hem kan trouwen omdat ze onrein is. Dat heeft te maken met de zonde uit haar verleden.

Deze roman gaat over de Bijbelse personages Aquila en Priscilla/Prisca. De auteur heeft hier een boeiend verhaal omheen geweven. Ze heeft hun een verleden gegeven. Verschillende moordaanslagen op Priscilla zijn beschreven en die maken het boek extra spannend. Aanvankelijk weet je niet in welke hoek je dit moet zoeken maar dan krijgt Aquila een vermoeden en weet je als lezer wat erachter zit.

De Joden worden verbannen uit Rome en ook Aquila en zijn vrouw moeten weg, ondanks dat Priscilla een Romeinse is. Ze komen in Korinthe terecht waar ze Paulus ontmoeten. Ze houden ook hier – net als in Rome – bijeenkomsten aan huis.

In de Bijbel zegt Paulus dat Aquila en Priscilla zijn leven hebben gered en ook daar heeft de auteur een realistische gebeurtenis van gemaakt.

Als lezer krijg je een goed beeld van het leven in de tijd van de eerste gemeenten en hoe het was om in Rome te wonen.

Het evangelie komt er duidelijk in naar voren.

Jammer dat de vertaler de naam Mary heeft laten staan en er geen Maria van heeft gemaakt.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.