Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19123

De wonderdokter

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Spruit, Rinus

Geschiedenis van de geneeskunde

Sjoerd Veenman

30-11-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

VAN PLATTELANDSDOKTER TOT PIONIER VAN DE SUGGESTIE.

Er zullen vast niet veel mensen zijn die van de negentiende-eeuwse arts Albert Willem van Renterghem hebben gehoord. Ik had dat wel, omdat ik zijn naam een paar jaar geleden tegenkwam in een biografie over de bekende literator Frederik van Eeden. Die was eveneens arts en de twee mannen hebben een tijdlang samengewerkt in een door hen opgezette kliniek in Amsterdam. Van Renterghem begint zijn leven als medicus bij de marine en vestigt zich vervolgens als dorpsarts op het Zeeuwse platteland. Na een tijdje neemt hij de praktijk van zijn vader in Goes over.

In ‘De wonderdokter’ krijgt je aan de hand van een aantal voorvallen een inkijkje in de gezondheidszorg van de vorige eeuw, waar het er vaak erg primitief aan toeging. Met name boeiend voor de historisch geïnteresseerde lezer. Op een gegeven moment gaat Van Renterghem zich interesseren in een (voor hem) nieuw fenomeen: hypnose. Hij reist af naar Frankrijk voor een bezoek aan de Franse arts Liebeault, de grondlegger van de suggestie-therapie, en is diep van hem onder de indruk. Eenmaal terug in Nederland past hij diens technieken toe, met soms verbluffende resultaten. Daarna haalt Van Eeden, zeer geïnteresseerd, hem over om naar Amsterdam te komen. De rest van zijn lange leven zal hij daar blijven. Ook als hij al op leeftijd is, blijft hij zich interesseren voor nieuwe ontwikkelingen. Zo reist hij af naar buitenlandse congressen en heeft hij ontmoetingen met Jung en Freud.

Aan het eind van zijn leven schrijft hij een zeer uitvoerige autobiografie. Uit dat lijvige boekwerk heeft Rinus Spruit geput bij het schrijven van ‘De wonderdokter,’ in een naar mijn mening geslaagde poging om het vergeten maar interessante leven van Van Renterghem onder de aandacht te brengen.

‘De wonderdokter’ is geen literatuur. Daarvoor is het te veel een verslag van talrijke gebeurtenissen. De talenten van Van Renterghem lagen niet op het terrein van het woord. Hij was wel een mens van vlees en bloed: sociaal en kundig, maar ook eerzuchtig en zelfingenomen. Ik heb het boek met genoegen gelezen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.