Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202457

De schrijver van Nebukadnezar

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Maarten Hertoghs

roman Bijbels-historisch

Saskia Schouten en Kris Tavernier

11-01-2023

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Saskia Schouten:

Mannu-Ki is schrijver in de tempel. Doordat hij een kardinale fout maakt, wordt hij gedwongen te trouwen met de dochter van Kalbi en in zijn dienst schrijver te worden. Kalbi is aanvoerder van de koninklijke garde en behandelt Mannu-Ki als een slaaf.

Nebukadnezar, de grote koning, wil dat zijn overwinningen in de gebieden rond Babylon gedocumenteerd worden. Mannu-Ki krijgt hulp van de Judese schrijver Elisama, een van de ballingen uit Israël. Er ontwikkelt zich een vriendschap tussen beide mannen.

Mannu-Ki ontmoet zijn jeugdvriend Sulaja en samen zoeken ze naar een mogelijkheid om aan Kalbi’s greep te ontkomen. Dat lukt en Mannu-Ki wordt hofschrijver. Maar dan komt er een moment dat ze moeten vluchten omdat ze bedreigd worden. Ze komen terecht in Jeruzalem waar de belegering van het leger van Nebukadnezar in volle gang is. Elisama hoopt dat hij zijn familie kan ontmoeten. Mannu-Ki is onder de indruk van Elisama’s geloof in Jahweh en verbaast zich erover dat Elisama blijft bidden terwijl Jeruzalem ten onder gaat.

Een boeiende roman over de ballingschap van het Joodse volk. Realistisch wordt beschreven hoe het was in die tijd.

Kris Tavernier:

Met zijn boek ‘De schrijver van Nebukadnezar’ levert Maarten Hertoghs zijn tweede Bijbels-historisch roman af. De eerste was ‘Asaja’ en ging over het leven van de Judese koning Josia (2018). Met zijn tweede roman verplaatst de schrijver ons van de Judese geschiedenis naar de Babylonische geschiedenis. Of beter gezegd, de beide geschiedenissen worden met elkaar verweven. De gebeurtenissen in het boek spelen zich dan ook afwisselend af in Babel en in Jeruzalem. De twee hoofdpersonages zijn namelijk beiden schrijver, de ene is de Babylonische schrijver Mannu-ki, de ander is de Judese schrijver Elisama. Het lot brengt hen al snel samen.

Een historische roman

De roman speelt zich af in de zevende eeuw voor Christus. Wie de geschiedenis kent, weet dat Babylonië Jeruzalem veroverd en vernietigd heeft. In deze tijd situeert zich het verhaal. Maarten heeft diepgaand historisch onderzoek gedaan om zijn roman te schrijven. Een indrukwekkende bibliografie achter in het boek levert hiervoor het nodige bewijs. Eveneens heeft hij verklarende noten toegevoegd. Deze bevinden zich net voor de bibliografie in chronologische volgorde volgens de hoofdstukken. Ze vormen een nuttige aanvulling voor de geïnteresseerde lezer die nog wat verdieping wenst van de geschiedenis. De roman is overigens evengoed te lezen zonder steeds naar deze noten te bladeren. Verder zijn er ook nog twee appendixen toegevoegd, namelijk een over de kroniek van Nebukadnezar en een overzicht van de Babylonische maanden. Aan het begin van het boek zijn enkele kaarten toegevoegd die de lezer helpen om zich geografisch te oriënteren.

De schrijver geeft ons met deze roman een inkijk in die spannende tijd die voorafgaat aan de val en de ondergang van Jeruzalem. We worden zowel meegenomen naar het Babel als naar het Jeruzalem van die tijd.

Het verhaal

Begrijp mij niet verkeerd, dit boek is geen geschiedenisboek maar wel degelijk een roman die zich afspeelt in een bepaalde geschiedenis. De spil van het boek draait om de relatie tussen de twee schrijvers. Ze zijn heel verschillend, maar blijken toch ook veel gemeen te hebben. Via deze twee schrijvers krijgen we een blik op de gebeurtenissen vanuit twee gezichtspunten. De ene staat aan de overwinnende kant, de ander staat aan de verliezende kant. Dat levert boeiende inzichten en gesprekken op. Maar ook leven ze beiden voortdurend in een afwisseling tussen hoop en wanhoop. Terwijl Mannu-ki zich vastklampt aan de grootsheid van Babel, vindt Elisama zijn houvast in zijn geloof in Jahweh. Meer ga ik niet verklappen. Verder zorgen de ingrediënten van intrige, complot, achtervolgingen, moord en oorlogsgeweld voor de spanning in het boek.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.