Het verslag van een bijzondere reis.
In 1613 vertrekt een opgelapt Spaans schip vanuit Japan naar Mexico. Aan boord zijn de priester Pedro Velasco, vier Japanse gezanten: edelen van een lage rang, waaronder samoerai Hasekura, een groot aantal Japanse handelaren en een bemanning van zowel Spanjaarden als Japanners. Hun opdrachtgever is de daimyo, een belangrijke lokale machthebber en hun doel is het leggen van handelscontacten. In ruil daarvoor zou de vorst zendelingen willen toelaten op zijn grondgebied.
Deze op feiten gebaseerde roman is veel meer dan een verslag van deze reis, die via Mexico naar Spanje en uiteindelijk zelfs naar de paus in Rome voert. Het is een bijzonder verhaal over (religieuze) ambitie, hoogmoed en kerkelijke verdeeldheid, maar ook over verdraagzaamheid, verbondenheid eer en – niet in de laatste plaats - geloof.
De samoerai wordt verteld vanuit twee perspectieven. Zowel dat van Velasco als dat van samoerai Hasekura, twee volstrekt verschillende persoonlijkheden, die elkaar zeker in het begin niet begrijpen en zelfs wantrouwen. Een botsing van culturen. Tijdens hun vele maanden durende reis veranderen alle betrokkenen. Niet in de laatste plaats door een aantal bijzondere ontmoetingen, o.a. met een voormalige Japanse monnik, die de katholieke kerk heeft verlaten, maar zijn geloof in Christus heeft behouden.
Toen ik Endo’s ‘Stilte’ las, was ik onder de indruk, en nu ben ik het weer.
Geef een reactie