Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202544

De piramide van wijsheid

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

McCracken, Brett

Infobesitas

Frea Kroese

02-11-2023

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Heb jij ook zo’n behoefte aan een uitgebalanceerd informatiedieet? Dan heb je met dit boek een uitstekende leidraad te pakken. Het piramidemodel is een handvat om te dienen als gids om onze prioriteiten te bepalen met betrekking tot het tot ons nemen van informatie. Hoe het ons helpt zet de schrijver in heldere punten uiteen. Hij legt in het eerste deel uit dat in onze cultuur een feitenvrijheid is ontstaan waar vanuit we denken en leven. De dringende aanwezigheid van het altijd iets nieuws moeten produceren, verkopen en consumeren verstoort de groei van wijsheid in ons leven. We leven in een onwijze tijd, die ons geestelijk ziek kan maken.

We eten er te veel van en ook nog eens te snel. We eten wat we lekker vinden. De symptomen van onze ziekte worden duidelijk: onrust, stress, desoriëntatie en fragmentatie, onmacht en keuzestress. Om maar niet te spreken van de diepe eenzaamheid die veroorzaakt wordt door de autonomie van onze eigen geschapen waarheid. De schrijver besluit zijn diagnose met de conclusie dat de duivel hiervan geniet. Waar chaos heerst, gedijt de zonde.

Daarom wordt het hoog tijd om onze infobesitas te erkennen en op een gezonder dieet te gaan. In het tweede deel behandelt Brett McCracken de belangrijkste bronnen voor wijsheid. De Bijbel is daarvan de eerste en belangrijkste want de standvastige, onveranderlijke, eeuwige bron van wijsheid is God zelf, die zich in Zijn woord heeft geopenbaard.

De daaropvolgende laag in de piramide is de kerkelijke gemeente. In een wereld die gericht is op het heden, waarin wijsheid verschrompelt tot wat onmiddellijk relevant is, verbreedt de gemeente je horizon.

Daarop ligt de laag van boeken. Boeken helpen je om verbinding te maken en versterken het vermogen van onze hersenen om ons denken te ontwikkelen, door met ingewikkelde informatie om te gaan, erover na te denken en het te beoordelen.

Daarboven zit de laag van de schoonheid. Schoonheid is een raam waardoor we de wereld zien en Gods heerlijkheid daarin, maar het is ook een spiegel die ons helpt onszelf beter te zien.

Als laatste laag wordt het internet en de sociale media genoemd; hij noemt vijf gewoonten om online wijsheid te vinden en doet een aanbeveling om de mogelijkheden van het internet vooral naar die aanbevelingen te gebruiken.

Er worden vragen aan de lezer gesteld, die je ook in een kleine groep zou kunnen stellen. Wanneer je dit boek leest en toepast, laat het je drie kenmerken van wijsheid zien:

1. Je krijgt onderscheidingsvermogen in de wereld van het ‘teveel’.

2. Je ontvangt geduld in de ‘te snelle’ wereld.

3. Je ontvangt nederigheid in een ‘te veel op mijzelf gerichte’ wereld.

Ook al plaatst de technologie ons in het middelpunt van alle beslissingen, we zijn niet de beste of hoogste autoriteit. We ontwikkelen bereidheid om anderen om raad te vragen en hebben een gezonde twijfel aan eigen gevoelens en neigingen. Dat werkt bevrijdend en helpt ons het verschil te zien. Jezus zei niet: totale zelfbeschikking zal je vrij maken. Hij zei dat de waarheid je vrij zal maken. Dus komen we als in een cirkel terug bij de basis van de wijsheidspiramide: Kijk naar God, luister naar God en heb God lief boven alles.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:



Een reactie op: De piramide van wijsheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.