Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202533

De hemel op aarde conferentie

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Postma, Kees

roman

Sjoerd Veenman

04-10-2023

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

‘De Hemel op Aarde conferentie’ is een fictioneel dagboek over een periode in het leven van dominee David Keizer, die wordt uitgenodigd om op een belangrijke christelijke conferentie te spreken.

De schrijver, Kees Postma, is zelf predikant van de Vrije Baptistengemeente in Burgum. Hij staat herhaaldelijk voor grote groepen, dus hij weet waarover hij het heeft.

Op een humoristische manier schetst hij het wankele bestaan van een dominee, die gelukkig een verstandige vrouw heeft.

Pluspunten.

Regelmatig is het boek echt grappig. Het is knap om een verhaal te kunnen schrijven waarbij je als lezer af en toe hardop in de lach schiet. Hij mijdt daarbij de zelfspot bepaald niet. Een herder is per slot van rekening ook maar een schaap. Tegelijk heeft het boek ook een serieuze kant. Terwijl hij toeleeft naar de conferentie legt hij regelmatig pastorale bezoeken af bij een echtpaar van wie het dochtertje zeer ernstig ziek is. Scènes daarover raakten me. Zijn werk doet me denken aan dat van de Engelse auteur Adrian Plass.

Minpunten.

Soms is de humor van Postma wel erg weinig subtiel en schrijf hij over (geloofs) zaken op een manier die bij lezers vervreemding kan oproepen.

Een enkele passage vind ik bijna blasfemisch. Daar staat tegenover dat de schrijver op een mooie manier duidelijk maakt dat christen-zijn niet louter een zegetocht is, maar soms echt een worsteling. Hij heeft oog voor de gebrokenheid in de wereld. Een voorbeeld daarvan is een kritisch verslag van een genezingsdienst.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.