Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

11037

De geluksprofessor

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Hees, Patrick van

Roman

Cora van Dijk

23-08-2011

4 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Cuno is een succesvol man. Hij is als marketingexpert werkzaam bij Nyenrode, heeft geen vaste relatie en verdient uitstekend. Maar ineens wordt zijn hele wereldje anders. In plaats van een verwachte promotie krijgt hij het advies uit te kijken naar iets anders. Zijn tijd bij Nyenrode zit erop.

Wat nu? De eerste reactie is die van ongeloof en non-acceptatie. Hoe is het mogelijk? Maar als hij de kans krijgt accepteert hij een schnabbel in Cambridge. Totaal ongemotiveerd vliegt hij naar Engeland. Hij is ongetwijfeld alleen gevraagd omdat hij 'professor' voor zijn naam heeft staan. Toch bevalt het hem in Cambridge. Hij wordt direct aangesproken als Professor Groen. Hij vindt er een gezellige pub, waar hij nieuwe vrienden maakt: James, Mark en Darwin. En de jonge vrouw Michelle boeit hem. Hele gewone mensen, maar toch elk van hen uniek. Al snel ziet hij zichzelf meer als 'gewoon Cuno' in plaats van professor.

Dan wordt Cuno door zijn vrienden gewezen op het fenomeen Night Climbing. Een activiteit die verboden is, maar juist daarin ligt ook de grote uitdaging. Via via zoekt hij contact met de juiste personen. En uiteindelijk gaat hij met hen mee om het een nacht te proberen. Waanzinnig! Maar ook zo inspirerend!

Intussen piekert Cuno heel wat af. Waar gaat het heen met hem? Zijn baas Rob heeft hem gebeld en de lucht is weer wat opgeklaard tussen hen, maar terug naar Nederland; daar heeft hij helemaal geen zin in. Filosoferen met zijn vrienden in de pub bevalt hem beter en hij besluit in Cambridge te blijven en aan een boek te beginnen. Het boek moet gaan over geluk. Met frisse moed begint hij aan het onderzoek wat daarvoor nodig is. Dan komen zijn vrienden met een waanzinnig plan......

In de tijd die volgt leert Cuno veel over het leven en over zijn eigen leven. Diepe dalen en hoge bergen en Michelle.....? Of niet? Welke richting gaat zijn leven op? Het vervolg van het boek heeft een sterke inhoud die we hier niet ontsluieren.

Ik las het boek met plezier. Het is goed geschreven en goed doordacht. Zeker niet standaard. 'De Nederlandse Coelho' staat er op de cover, maar dat is denk ik iets te veel eer. Bijzonder boeiend is de manier waarop Cuno naar geluk op zoek gaat; en zoeken we niet allemaal naar geluk en zingeving in het leven?

Toch kan ik het boek niet voor elke christelijke lezer aanbevelen. Naast het feit dat erin gevloekt wordt, is er ook sprake van platte taal en ongeremde seksuele relaties. Dat zal storend zijn voor veel lezers. Wanneer je je blik echter ook wilt werpen op de wereld buiten de kerk, geeft deze roman zeker een goed beeld van de maatschappij van deze tijd. Bovendien van de vragen die er leven. De oplossing van God als de grote zingever van het leven komt niet in het boek voor. Voor ons een uitdaging om mensen op het bestaan, de liefde en het geluk van een leven met God te wijzen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.