Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202520

De assistente van de chirurg

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Blake, Audrey

roman

Sjoerd Veenman

26-07-2023

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

SNIJDEN IN VICTORIAANS VLEES

Inhoud:

De roman ‘De assistente van de chirurg’ is van de hand van Audrey Blake (een pseudoniem waarachter twee vrouwelijke auteurs schuilgaan.) Hoofdpersoon Nora Beady woont in het negentiende-eeuwse Londen. Als haar hele familie overlijdt aan cholera, wordt ze geadopteerd door de chirurg Horace Croft. Bij hem ontwikkelt ze zich in de loop van de tijd tot een goede assistente. Ze krijgt steeds meer kennis van medische zaken, hoewel de taken die ze uitvoert verboden zijn en door de meeste mensen als zeer onvrouwelijk worden beschouwd. Als dokter Daniel Gibson de praktijk komt versterken, levert dat heel wat verwikkelingen op.

Waardering:

In tegenstelling tot veel romans over deze interessante periode in de geschiedenis is dit boek historisch behoorlijk goed onderbouwd. De (talrijk) beschreven operaties en andere medische handelingen zijn realistisch beschreven. Er is duidelijk naar beschrijvingen uit het verleden gekeken. Slechts heel af en toe heeft Nora moderne ‘streken’, zoals in het hoofdstuk waarin ze aangeeft een fel tegenstander van vivisectie te zijn.
Er valt uit dit boek dus iets te leren en het verhaal is ook behoorlijk spannend.

Minpunten.

Wie van een doktersroman met een alternatieve locatie houdt, en ook een maag heeft die bestand is tegen behoorlijk plastische medische beschrijvingen, zal van dit boek genieten. Geheel onvoorspelbaar zijn de amoureuze ontwikkelingen echter bepaald niet, al eindigt de roman niet met een huwelijk. Maar dat komt vast omdat de auteur(s) een vervolg hebben gepland.

Wie verwacht een christelijke roman te lezen, komt bedrogen uit. Er is geen enkele aandacht voor geloof.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.