Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20005

Dames op de Herengracht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Hillebrandt, Margareth

Psychologische roman

Diane Kooistra

14-01-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Drie vriendinnen voor het leven besluiten samen oud te worden, een van hen koopt een herenhuis aan de Herengracht en ze nemen daarnaast ook nog een man in huis, de bijzonder flamboyante Dolf. Met een man in huis veranderen echter de verhoudingen wel en oud zeer komt naar boven. Margareth Hillebrandt beschrijft dat heel mooi in dit verhaal als ze langzaam maar zeker laat merken dat Dorine een dubbele agenda heeft.

Enfin, na een spetterende housewarmingparty met hun studenten-buren staan Dorine, Julia en Lily in de buurt bekend als de ‘Dames op de Herengracht’ en ze maken een gezellige tijd door. Dan wordt Julia steeds vergeetachtiger en heeft ze meer en meer zorg nodig. Houden de dames en heer dit vol? Ondanks de liefdevolle steun van hun kinderen valt dit het groepje 79ers toch zwaar. Wat is wijsheid?

Dames op de Herengracht is een roman die alle belangrijke elementen van een roman bevat; romantiek, drama, humor, vriendschap en liefde. Het boek zal veel lezers en lezeressen aanspreken omdat er altijd iemand is die zich in een van de personages kan verplaatsen, ben je de creatieve Julia, de nuchtere Lily, de regelaar Dorine of misschien toch de bijzondere Dolf? Het zijn mensen die je als buren zou willen hebben want ze geven het leven kleur. Ze kiezen niet de meest voor de hand liggende oplossing voor hun ouderdomsproblemen maar zorgen voor elkaar. Het proces van Alzheimer dat bij Julia plaatsvindt wordt heel realistisch en mooi weergegeven. Ook de frustratie en de onmacht van haar huisgenoten komen goed uit de verf. Het zorgen voor iemand die revalideert na een operatie blijkt heel anders te zijn dan zorgen voor iemand met deze slopende ziekte.

Het boek bestaat uit twee delen en dat maakt dat het lezen nog prettiger is. Zo hoor je het verhaal ook van een andere kant. Dat geeft meer lagen aan het verhaal. Je leest dan ook dat mannen op een andere manier reageren dan vrouwen op de zaken om hun heen.Ondanks het wat zware onderwerp, dementie, is het geen zware kost om te lezen, het boek leest vlot en prettig door de luchtige schrijfstijl van Margareth Hillebrandt.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.