Christianity in Eurafrica
18045
Auteur
Type boek
Recensie
Datum
Waardering
Recensie
Ondertitel: A history of the church in Europe and Africa.
Theoloog Steven Paas is gespecialiseerd in kerkgeschiedenis. En wat heeft hij hier een uitstekend standaardwerk geschreven. Bijna de helft van het boek gaat over de geschiedenis van de kerk in Europa en daarna krijgen we een inzicht in de kerkgeschiedenis van Afrika. In deze beide delen van de wereld is hij zelf werkzaam geweest (Nederland, Malawi).
De wortels van ons geloof worden duidelijk beschreven. Alle belangrijke personen uit de eerste eeuwen christendom komen aan bod. Ook wordt duidelijk gemaakt waar de eerste problemen ontstonden. Wanneer de Katholieke kerk een aantal eeuwen bestaat, komen daar wereldse invloeden naar binnen, die van het geloof afleiden. Europa heeft een paus die niet altijd de christelijke waarden voorleeft. Allerhande personen die invloed hadden en situaties die van invloed waren op de kerk, komen aan bod, bijvoorbeeld concilies, reformaties, aflaatpraktijken, slavernij, enz. Soms is het jammer dat zaken zo summier besproken worden, maar dat kan niet anders en voor verdere studie zijn ruim voldoende tips gegeven in de voetnoten.
De tweede helft van het boek gaat over de geschiedenis van de kerk in Afrika. Heel mooi dat ook hierbij begonnen wordt bij de eerste eeuwen. Wij hebben soms het idee dat pas bij de zending van de laatste eeuwen Afrika in beeld kwam, maar wist je dat Augustinus uit Afrika kwam? Op een gegeven moment kwam daar de islamisering van Noord Afrika. Natuurlijk waren in veel andere delen van Afrika de natuurgodsdiensten het sterkst. Verder gaat Steven Paas uitgebreid in op de invloed die Europa kreeg op dit continent. De Portugezen, Britten, Nederlanders en anderen. De gevolgen van het zendingswerk worden beschreven, het ontstaan van christelijke kerken en de ontwikkelingen hiervan tot op de dag van vandaag.
Dit boek is een goed studieboek voor bijvoorbeeld studenten Theologie. Ik heb het met grote belangstelling gelezen. De beschrijvingen zijn niet helemaal neutraal. Voor mij was het prettig dat Paas ook zijn eigen visie her en der naar voren laat komen. Bijvoorbeeld door een opmerking dat God de geschiedenis overziet. Soms door slechts één woord of een korte zin. Het maakt voor mij duidelijk dat hij dit nieuwe standaardwerk niet alleen schreef om de geschiedenis van de kerk te beschrijven, maar dit ook doet vanuit zijn persoonlijke geloof. Ik kan het boek aan elke student theologie aanbevelen, zowel HBO als WO. Het is een mooi naslagwerk; je kunt immers niet al die personen, situaties en ontwikkelingen onthouden. Wel moet je behoorlijk uit de voeten kunnen met de Engelse taal.
Ik kan het boek van harte aanbevelen!
Jouw waardering
Like en deel deze recensie:
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie