Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

09036

Het christendom is zo gek nog niet

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

D'Souza, Dinesh

Analyse van het postmoderne atheïsme

Frea Kroese

18-08-2009

5 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Dinesh D'Souza is een spraakmakend intellectueel die zijn boek begint met de observatie dat wij (West-Europese christenen) een soort postmodernisten zijn geworden, want wij hebben ons leven ingedeeld volgens twee waarheden: de godsdienstige en de wereldlijke waarheid. En natuurlijk is er maar één waarheid. Met dit exclusieve en pertinente uitgangspunt is Dinesh aan de slag gegaan om alle mensen, die zijn boek lezen (of ze nu iets geloven of niet), duidelijk te maken dat het mogelijk is om te ontdekken waar onze vrijheid uit bestaat en wat onze individuele verantwoordelijkheid is in het wonderlijke bestel dat tijd en ruimte, geschiedenis en wereld heet.

Dit boek heeft mij zeer getroffen door de heldere redeneertrant. Er is geen speld tussen te krijgen. Je neemt het aan of niet. Je volgt hem of je haakt af. En hij legt ook nog uit waarom je dan zou afhaken of blijven volgen. Terwijl deze man alle respect betoont aan de lezer is hij toch zeer overtuigend in zijn behandeling van alle basisvragen van ons leven. Of liever gezegd, basisantwoorden.

Ik heb het ademloos van verwondering gelezen. Mijn respect voor de Schepper en mijn verbazing over hoe prachtig het leven in elkaar zit is nog meer toegenomen. Ik heb eindelijk antwoorden gekregen voor een aantal vragen, waarvan ik nog niet eens wist dat ik ze had. Ik heb nog meer moed ontvangen om met wie dan ook te spreken over onze kijk op de geschiedenis, de wereld om ons heen, onszelf als mens in dit geheel. Ik ben mijnheer D'Souza zeer dankbaar dat hij zijn op onderzoek en logisch denken gebaseerde overtuigingen op schrift heeft gesteld.

Ik zou dit boek aanraden aan ieder die belangstelling heeft voor het gesprek met andere mensen over de basis van ons bestaan en met name aan beginnende studenten, die net vwo en havo hebben afgerond. Het lezen van dit boek sterkt hen in hun denken, leert hen kritisch kijken en maakt dat ze bereid zijn om dieper te onderzoeken.

Het is een ware opluchting om de andere kant van de voor normaal aangenomen waarheid onderbouwd te zien. "Veel waardevols in onze wereld is te danken aan de aanwezigheid van het christendom en de slechte dingen zijn deels te wijten aan de afwezigheid ervan of aan het feit dat er afscheid van wordt genomen", is één van de uitspraken die mij uitnodigde om te kijken of de schrijver dit waar kon maken, en hij kon dat!

En hoe D'Souza de functie van het geweten van de mens en de verlegenheid ten opzichte van dit niet aantoonbare gegeven in de mens van mensen die het bestaan van God afwijzen, heeft uitgewerkt, verdient te worden overdacht en loopt uit op de conclusie dat we "dankzij ons geweten bij machte zijn uit te stijgen boven de dingen die ons een goed! gevoel geven, en te doen wat goed is".

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.