Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Suijker, Teunie

Tienerboek

Thea Zoeteman

11-02-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Esmé is een tiener zoals ieder ander. Ze heeft vrienden en vriendinnen, ze houdt van skaten, is heel creatief en voelt af en toe vlinders in haar buik. Toch is er iets met haar. Ze sluit zich steeds meer in zichzelf op, reageert soms vreemd of ze loopt opeens weg. Haar vrienden en vriendinnen maken zich zorgen over haar, maar ze laat niets los over wat haar bezighoudt.

Esmé voelt zich lelijk, saai en dom. Ze vindt haar vriendinnen en haar zussen veel vlotter, leuker en zij kunnen veel beter leren dan zij. Haar sombere en deprimerende gedachten worden haar hoe langer hoe meer de baas. Op Google vindt ze een website waarin ze berichten vindt over tieners die zich onzeker voelen. Ze gaat chatten met een meisje dat haar het advies geeft om zichzelf te gaan beschadigen. Je voelt je even beter omdat er stofjes vrijkomen die je rustiger maken.

Na een poosje voelt Esmé zich zo ellendig dat ze de raad van dit meisje opvolgt en dat is een begin van een neerwaartse spiraal waarin ze terechtkomt. Ze raakt eraan verslaafd en komt diep in de problemen. Ten slotte vermoedt een vriendin waar Esmé mee bezig is en praat erover met haar. Esmé stort haar hart bij haar vriendin uit. Met hulp en steun van haar familie en vrienden, krabbelt ze weer op uit haar depressie en stopt ze met zelfbeschadiging.

Teunie Suijker heeft door het schrijven van Beschadigd een onderwerp voor het voetlicht gebracht dat helaas de nood weergeeft van veel tieners. Het is een eyeopener voor degenen die hier nooit mee te maken hebben gehad, maar zeker ook voor degenen die helaas maar al te goed weten wat dit allemaal inhoudt. In het nawoord roept Teunie jongeren op om er niet langer mee te blijven lopen, maar hulp te zoeken.

Ik heb Beschadigd in één adem uitgelezen. Teunie heeft de gave om het verhaal, ondanks het beladen onderwerp, toch luchtig te houden door er hier en daar humor in te verweven. Het is een boek dat ik van harte aanbeveel en ik hoop dat het vele jonge mensen tot hulp en steun mag zijn!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:5 Reacties op: Beschadigd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *