Boekenmening

Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19078

Ontdek seks

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Munneke, Arjan

Christelijke seksuele voorlichting

Cora van Dijk

19-07-2019

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ondertitel: Seks, van lust naar liefde

Arjan is huisarts en in zijn praktijk komt hij vaak in aanraking met de onderwerpen relatie en seks. Het is opmerkelijk dat seks meer wordt geassocieerd met lust dan met liefde. De insteek van dit boek is dan ook om te laten zien dat seks een gevolg mag zijn van een liefdevolle relatie; dat seks vanwege lustgevoelens niet leidt tot geluk.

Het boek heeft een brede doelgroep, maar door de manier waarop het is geschreven vind ik het vooral gericht op jongeren. Bij het lezen ervan dacht ik regelmatig: ik wilde dat ik zo’n boek had gelezen toen ik jong was. Ik was alleen voorgelicht over ‘de technische details’ en ik geloof dat dat nog steeds veel gebeurt. Maar in dit boek lees je veel meer. Sommige ouders zullen het wellicht te expliciet vinden hoe beschreven wordt hoe gemeenschap plaatsvindt en welke gevoelens daarbij een rol spelen. Er wordt uitleg gegeven over de rol van hormonen, het verschil van beleving tussen jongen en meisje (man en vrouw).

Mooi van het boek is dat het geschreven is vanuit de christelijke levensvisie van Arjan Munneke. Toch is het geen moralistisch boek geworden. Hij legt erg goed uit hoe belangrijk het is om niet te snel een seksuele relatie te hebben. Mooie quote daarbij: ”het Hebreeuwse woord voor geslachtsgemeenschap is ‘kennen’. “ Ook de nadelige gevolgen van een eventuele abortus komen aan bod; de gevolgen van veel wisselende sekspartners en wat porno met je doet. Met zijn slechts 125 bladzijden is het boek verrassend compleet, met leuke illustraties en quotes. Als ik een klein minpuntje moet noemen zijn dat de gedichten van magere kwaliteit die opgenomen zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik zou willen dat elke Nederlander dit boek leest.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

19077

Draagkracht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Zwart, Jan

Zendingsverhalen

Frea Kroese

16-07-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

MAF staat voor Mission Aviation Fellowship. Deze vliegmaatschappij is door vliegers na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Zij wilden in tegenstelling tot oorlog vredesmissies vliegen. Vanaf dat moment zijn er steeds meer vliegers gekomen die in moeilijk toegankelijke gebieden medicijnen, artsen, leraren, patiënten, literatuur, Bijbels, zendelingen, wetenschappers, bagage van allerlei soort en zelfs terroristen vervoeren (dat laatste wisten ze dan niet).

In dit boek vertelt Jan Zwart die als eerste Nederlandse piloot bij de MAF ging werken, veertig verhalen, maar ik denk dat hij er wel vierhonderd kan vertellen. Wat een passie voor vliegen, voor Jezus en voor mensen! Dit boek is niet alleen leuk om te lezen omdat Jan een mooie droge humor heeft, maar het is ook leerzaam. Jan heeft in zijn leven veel lessen geleerd, zowel geestelijk als fysiek. Boven alles stijgt uit dit boek een enorm vertrouwen op. Vertrouwen op God. ‘De eeuwige God is voor u een woning en onder u zijn eeuwige armen,’ uit Deuteronomium 33:27 heeft Jan letterlijk elke dag in zijn leven ervaren. Zijn avonturen heeft hij het meest beleefd in Colombia, Ecuador en Panama.

Via de MAF (onder de bestelknop) kun je het boek bestellen, dan steun je direct ook hun missies die werkelijk over de hele wereld plaatsvinden. Je kunt ook een vlucht vanaf vliegveld Teuge boeken, waardoor je meer informatie krijgt over wat zij doen en even ervaren hoe dat nou is om in zo’n klein toestel te vliegen.

Voor Jan en zijn vrouw Roberta, die de verkeerstorenfunctie deed, was het keihard werken en ontzettend veel dingen meemaken. Bidden is het eerste dat ze doen voor situaties, onmogelijke situaties en aan het begin van de vluchtdag. Het is heel bijzonder om daarover te lezen. Vliegen over de Andes en over de Amazonejungle van ministrip naar ministrip en het leed van de inwoners van deze gebieden zien en met je meenemen en op de juiste plaatsen brengen. Dat gaat boven alle avonturenverhalen uit. Het is een wonder als je dat wilt en kunt doen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

19076

Een rugzak vol tranen en hoop

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Gootjes-van Gurp, Jos

Waargebeurde verhalen

Diane Kooistra

13-07-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Jos Gootjes werkt op een school bij een asielzoekerscentrum en ze heeft besloten hun verhalen op te tekenen. Ze vertelt over een aantal vluchtelingen dat op reis is, de een begint aan de reis en de volgende is onderweg. Mensen die hen helpen of juist niet, ze maken heel veel mee. En dan komen ze in Nederland. Getraumatiseerd en onbekend met onze gebruiken en woorden. Probeer dan maar eens onder woorden te brengen hoe je je voelt en wat je wilt.

Het zouden schrijnende verhalen zijn, maar de toon in dit boek maakt dat het fijne en nuchtere verhalen zijn om te lezen. Humor maakt veel goed maar heelt niet alle wonden. Lachen als ze jongens appelflapjes wil laten maken “mannen horen niet in de keuken,” en een traan als je leest hoe het maken van een groentetuin of het voeren van eendjes hen weer terugbrengt naar hun eigen land van voor de oorlog. Jos wil, denk ik, laten zien dat vluchtelingen ook gewone mensen zijn als jij en ik en dat is heel goed gelukt.

De verhalen worden afgewisseld met enkele recepten uit Syrië en Somalië. Daarnaast staan er treffende gedichten in die de situatie goed weergeven. Qua lay out zijn ze wat lastig te lezen maar echt de moeite waard.

Wat ik wel jammer vond is dat je niet de hele verhalen van Mohammed en Fatima en Layla en enkele andere vluchtelingen kunt volgen, maar de delen die verteld worden zijn al best heftig om te lezen.

Er wordt veel van deze jongeren verwacht, vaak komen ze aan zonder ouders en familie en dan lees je dat kinderen zichzelf moeten redden, of in Nederland ook weer overgeplaatst en verhuisd worden. Gelukkig staan de mensen van het AZC voor ze klaar met hart en ziel. Ik schrok ook erg op de laatste pagina toen ik las dat de school gaat sluiten, wat erg!

Een rugzak vol tranen en hoop is een heel fijn boek om te lezen over onze medemensen die moeten vluchten. Jos Gootjes verzandt niet in een zielig verhaal en vraagt geen medelijden maar vertelt hun enige en ware verhaal met ups en downs. Ze brengt daarbij het positieve naar boven en dat vind ik knap gedaan!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

19075

Twaalf jaar hoop

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Martin, Charles

Frea Kroese

11-07-2019

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Matthew Rising wordt onterecht tot twaalf jaar gevangenis veroordeeld. Maar na die twaalf jaar gevangenis houden de gevolgen van die veroordeling niet op. Hij heeft restricties op waar hij mag zijn en met wie. Dat maakt zijn mogelijkheden om naar zijn oude leven terug te kunnen keren nul. Toch keert hij daarnaar terug met als enig doel het hart van zijn vrouw terug te winnen. Zij weet niet wat ze moet geloven: hem of het bewijsmateriaal dat was aangevoerd om hem achter de tralies te krijgen.

Deze roman gaat niet alleen over de liefde. Het gaat evenzeer over de vraag wanneer de veroordeling voor een verdachte stopt. Is dat pas als hij is overleden of kan dat ook stoppen wanneer hij zijn straf heeft voldaan? Het is duidelijk dat, wat je ook doet, het bijna onmogelijk is om het vertrouwen van mensen terug te winnen wanneer je eenmaal voor een delict bent veroordeeld. Daarmee maakt dit boek de discussie los of we wel goed omgaan met ex-gedetineerden.

Tegelijkertijd gaat deze roman over de passie voor een bepaalde sport. In dit geval American football. De eerste 96 bladzijden van het boek verwoorden deze passie en zijn de opmaat voor de rest van het verhaal, waarbij het perspectief uitgekiend switcht tussen verleden en heden. De lezer zou geneigd kunnen zijn bij deze ruwweg eerste honderd bladzijden af te haken, mede door het grote aantal termen uit de sport, dat wordt gebruikt. Maar ik zou hem of haar willen aanmoedigen vooral verder te lezen.

Het verhaal van de tegenpartij: de jaloerse gemene heks, is cliché. Alleen: de liefde van Matthew voor zijn vrouw zou zonder deze vrouw niet zo prachtig zijn getoond en dat verhaal heeft mij het meest geraakt. Het boek laat zien dat een liefdesbreuk zelfs heftiger is dan een onterechte veroordeling en dat echte liefde risico’s neemt die het risico nemen waard zijn. De heks, mijnheer Klembord en zijn zoon en nog een paar andere mensen, het zijn karikaturen. Toch zijn ze nodig om het verhaal goed uit de verf te kunnen laten komen. Maar ik vraag me wel af of het een geloofwaardig plot heeft. Ik denk dat een goed advocaat het ‘bewijsmateriaal’ had kunnen weerleggen en de twee buitenlands sprekende getuigen hun verhaal beter had kunnen laten vertellen met de juiste vertolking.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

19074

De Joodse Jezus

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bakker, Gertruud

Saskia Schouten

08-07-2019

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dit boek beschrijft verschillende aspecten uit het leven van Jezus vanuit Hebreeuws perspectief. De auteur pretendeert niet de waarheid in pacht te hebben, maar ze zet de lezer wel aan tot nadenken.

Een lang hoofdstuk wordt gewijd aan de geboorte van Jezus en alles daaromheen. Volgens sommige Joden was Jezus een mamzer, een buitenechtelijk kind, of een shetukki, een eenzame van wie de vader onbekend is. Om die reden werd Hij veracht vanaf Zijn kinderjaren.

Dat Maria en Jozef geen onderdak konden krijgen, toen ze in Bethlehem kwamen, sluit de auteur uit. Men zou een vrouw, vooral niet als ze zwanger was, op straat laten staan. De herders worden vaak beschreven als ruige mensen uit de lage sociale klasse. Dat beeld moet bijgesteld worden. De Talmoed beschrijft hen als Levieten die waakten over de schapen die bestemd waren als offerdieren. Deze schapen graasden als enige kudde in Israël binnen een omheining. Die bestond uit sittimhout dat dorens en stekels bevatte om de wilde dieren af te schrikken.

Een ‘doornenkroon’ om deze schapen wijst naar Jezus die een doornenkroon droeg om te laten zien dat Hij voor Zijn ‘schapen’ zorgt als ware Herder van Israël. Op deze heldere manier beschrijft de auteur ook Jezus’ optreden in de openbaarheid, ontmoetingen met Hem, gelijkenissen, Jezus de Messias en Jezus het brood.

Een zeer interessant en makkelijk toegankelijk boek voor de lezer zie zich meer wil verdiepen in de Joodse kant van Jezus.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

19073

Geluk is ook niet alles

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Does, Willem van der

Fea Kroese

05-07-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Willem van der Does schrijft met een fikse dosis humor over de factor geluk in ons leven en hij geeft daarbij praktische adviezen voor een betere levensstijl, die bijdraagt aan je geluk.

De centrale vraag op bladzijde 99 van een van van zijn columnlezers was: Heb je na al die jaren advies geven inmiddels wat algemene tips verzameld voor een gelukkig leven? Het antwoord van de schrijver is kort en hilarisch, zoals bij de meeste antwoorden op de vragen in het boek, maar eveneens met goede handvatten om er anders over na te denken, of een ander gedragspatroon te beginnen. Heel praktisch zijn de acht manieren om van ongewenst gedrag af te komen. Die acht manieren kun je het beste lezen na zijn inleiding die de auteur ervoor heeft uitgewerkt. Als je uit bent op de theorie is het voldoende om de eerste 67 pagina’s te lezen, dan heb je een goed handboekje om zelf iets te doen aan je geluk. Alles wat erna komt is onderhoudend, herkenbaar, grappig, schrijnend, richtinggevend, liefdevol en prachtig.
En het antwoord op de gestelde vraag aan het begin van deze recensie is: ‘Ik heb eigenlijk maar één advies: wees zorgvuldig in de keuze van je ouders. Ze leveren zowel je genetisch materiaal als je eerste ervaringen. Daarna heb je min of meer het nakijken. Mocht dit advies te laat komen, je beste optie daarna is: blijf relativeren.’ Geluk is ook niet alles.
De betrekkelijkheid van een recept voor een gelukkig leven is hierdoor een gegeven. In weerwil hiervan zijn de adviezen van de schrijver geen gebakken lucht maar gestoeld op gezond verstand, heldere grenzen en ervaring over wat wel of niet werkt in menselijke relaties.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

19072

De hoeve en het hart

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bruijn, Enny de

Historische roman

Sjoerd Veenman

02-07-2019

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

DE ONBEKENDE ZEVENTIENDE EEUW

Er zijn veel boeken over de zeventiende eeuw geschreven. Onze ‘gouden eeuw’ mag zich nog altijd verheugen in de belangstelling van velen, onder wie talrijke historici. Vaak is het wel zo dat de aandacht vooral uitgaat naar de grote gebeurtenissen en grote namen, naar politici en stadhouders, admiraals en beroemde schilders. Aan het leven van de gewone man wordt veel minder aandacht besteed.

Enny de Bruijn doet dat in haar voortreffelijke boek ‘De hoeve en het hart’ juist wel. De vondst van interessante brieven van een schrijvende boer uit de Tielerwaard is het uitgangspunt van haar boek. Zijn naam: Arien van Rijckhuijsen. Aan de hand van zijn pennenvruchten en die van onder andere zijn kinderen wordt een fascinerend beeld opgeroepen van het (boeren)leven in de zeventiende – en een deel van de achttiende eeuw. Het verleden is een vreemd land, een land waarvan we niet te snel moeten beweren dat we het begrijpen, maar Enny de Bruijn slaagt erin om lang vergeten mensen tot leven te wekken. Mensen die soms heel veel op ons lijken, maar soms ook helemaal niet. Haar boek biedt een schat aan informatie over de sociale verhoudingen, geloofsbeleving enz.

De zeventiende-eeuwse inwoners van de Tielerwaard waren vaak diepreligieus, maar soms tegelijk verzot op uitgaan en gokken (bijvoorbeeld op de uitkomsten van veldslagen). Opvallend vond ik ook het gewelddadige karakter van deze vooral agrarische samenleving. Het percentage moorden lag enorm hoog …
Duidelijk zie je ook de veranderingen in de lange periode die het boek beslaat. De leer van de reformatie krijgt steeds meer invloed, de zeden veranderen en bewondering voor moed en eigenzinnigheid maakt geleidelijk plaats voor de waardering voor zachtere, christelijke deugden.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

19071

Op lieflijke tonen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Alexander, Tamera

Christelijke roman

Frea Kroese

28-06-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

We schrijven de tweede helft van de 19e eeuw. Rebekah Carrington heeft tien jaar in Europa muziekgeschiedenis gestudeerd. Dan overlijdt haar oma, die haar financieel ondersteunde. Ze moet daarom terugkeren naar Nashville. Op de dag dat ze aankomt, zoekt ze een betrekking. Ze solliciteert bij het Philharmonisch orkest van Nashville maar komt van een kouwe kermis thuis omdat er geen vrouwen worden aangenomen (dit gebeurde pas meer in de tweede helft van de 20e eeuw!). Door haar verbale slagvaardigheid weet ze vervolgens aangenomen te worden als muziekdocente van Pauline, de dochter van de rijke Adelicia Cheatham.

Nathaniel Tate Whitcomb is de jonge nieuwe dirigent van het Philharmonisch orkest van Nashville. Hij ondervindt problemen bij het schrijven van een symfonie. Toevallig ontdekt hij dat zijn eerdere sollicitante ook goed is in muziekschrijven en zo ontstaat er een nieuw dienstverband voor Rebekah. Door haar eerdere ervaring met Tate heeft ze moeite om dit te gaan doen. Gaandeweg hun samenwerking… nou ja, je raadt het misschien al.

Ondanks dat het patroon klassiek is (ze haten elkaar tot ze van elkaar gaan houden en een front vormen tegen de slechteriken), is dit een lezenswaardige roman. De nieuwsgierigheid naar de genoemde klassieke werken wordt opgewekt. Als de lezer die werken ook gaat luisteren, gaat het verhaal nog meer spreken.

In het boek komen meer thema’s aan de orde: de standsverschillen in die tijd, de rassenscheiding, die nog steeds een rol speelde, de achterstelling van vrouwen in bepaalde beroepsgroepen, macht en onmacht, de medische vooruitgang of stilstand, de armoede in de grote steden, de enorme verschillen tussen rijk en arm, de gelijkheid in Christus, muziek die cultuurgebonden is en muziek die de culturen overstijgt. Ik vind het zeer knap hoe Tamera Alexander dit allemaal kan gebruiken in een liefdesverhaal.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

19070

Slank en energiek met grip op koolhydraten

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Lemmers, Yvonne

Kookboek

Frea Kroese

25-06-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Grip op koolhydraten is geen koolhydraat arm dieet, maar een beperking van het aantal koolhydraatrijke eetmomenten. Koolhydraatbeperkt dus. Je mag nog steeds fruit, aardappelen, brood en rijst eten, maar wel minder. Dat is een van de opvallende conclusies die Yvonne Lemmers poneert in haar nieuwste boek Slank en Energiek. Het draait in het lichaam allemaal om vetverbranding en als het lichaam niet aan vetverbranding toekomt, wordt het eerder vastgehouden of zelfs opgeslagen. Vetverbranding kan pas plaatsvinden als de koolhydraten verwerkt zijn. Aangezien de westerse eetcultuur zowel in de maaltijden als de tussendoortjes veel te veel koolhydraten bevat, vindt er in ons lichaam nauwelijks vetverbranding plaats en zijn er te veel pieken in de suikerspiegel. Dit heeft overgewicht en suikerziekte tot gevolg.

Dat is niet nodig. We kunnen ons dieet zo kiezen, dat ons lichaam beter gaat functioneren. Daarvoor is nodig dat we ‘ja’ zeggen tegen een goed gevoel en energie. Dat betekent in het begin omschakelen naar een andere leefstijl, anders eten, meer bewegen. Dat goede gevoel kan bijvoorbeeld ook gecreëerd worden door water uit een wijnglas te drinken, je kunt gewoon meedoen met de feestelijkheden!

In het boek staan tips voor buffetten en de barbecue. Mooie recepten voor ontbijt en lunch. Je kunt er tien goedee recepten vinden voor het koolhydratenuur. Ook is er een groot aantal Mim-recepten opgenomen (Muffin in Mok), eindeloze variatie is mogelijk.

Er is veel zorg besteed aan de fotografie en al zou je niet aan GoK doen, voor ieder mens zijn de recepten heerlijk en gezond. De oma Lemmers-dressing is goed toe te passen bij allerhande salades en ook leuk natuurlijk dat Yvonne meeneemt waar haar vorige generaties al goed in waren.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

19069

Hij kent mijn naam

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Faria, Jolanda de

Christelijke roman

Saskia Schouten

22-06-2019

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De tienjarige Roos is ervan overtuigd dat haar moeder dood is nadat ze een ongeluk heeft gehad. Dat is niet het geval maar ze moet wel een tijd in het ziekenhuis blijven. Roos en haar broertje Koen komen tijdelijk terecht bij Sophie, de buurvrouw van hun opa. Zijn vrouw is omgekomen bij het ongeluk maar tijd om te rouwen krijgt hij niet vanwege zijn dochter in het ziekenhuis en zijn andere dochter die voor moeilijkheden zorgt. De nogal eenzame Sophie voelt zich opbloeien nu ze voor de kinderen mag zorgen.

Misha woont al jaren in Roemenië om hulp te verlenen. Dan vraagt God hem om naar Nederland terug te keren. Misha denkt dat niemand op hem zit te wachten maar dat pakt anders uit.

Met deze roman zet deze auteur een roman met diepgang neer. De personen worden levensecht neergezet. Het verhaal is goed opgebouwd, alle verhaallijnen komen op een natuurlijke manier samen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie: