Boekenmening

Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202252

ziel

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Willem van Saint Thierry, Aelred van Rievaulx en Isaac van Stella

Monastieke spiritualiteit

Sjoerd Veenman

14-06-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Over de ziel wordt de laatste jaren regelmatig gepubliceerd. Meer dan daarvoor, heb ik het idee. Vaak gaat het daarbij om wat 'zweverige' lectuur, waarin de ziel regelmatig synoniem staat voor innerlijke kracht en uit de mens voortkomende spiritualiteit. Soms ook om juist meer wetenschappelijk werk. Ik denk aan een boek als: 'Waar blijft de ziel?' van de bekende auteur Bert Keizer.  Onderzoek van het menselijk brein, leidt ertoe dat er andere conclusies worden getrokken over bewustzijn, etc.

Veel belangrijke (hersen)wetenschappers in onze tijd haasten zich zelfs om de ziel 'af te schaffen.'

Uitgeverij Damon richt zich niet op die moderne opvattingen, maar blikt terug in het verleden. En dat met de publicatie van 'Ziel'.  Het betreft een bundel van drie geschriften uit de twaalfde eeuw. De drie hierboven genoemde middeleeuwse denkers zijn er de auteurs van.

Voor veel lezers geen bekende namen, al waren het in hun eigen tijd vermaarde mannen. In wat ze schrijven draait alles om de ziel. Wat is die ten diepste? Hoe verhoudt hij zich tot het lichaam? Dat soort vragen.

Vragen die ten diepste tijdloos zijn, en daarom vind ik dit boek erg interessant. Een van de drie schrijvers, Rievaulx, schrijft: Zoals God

overal aanwezig is in de schepping, zonder dat je Hem op één plaats kunt vastleggen, zo is onze ziel aanwezig in heel ons lichaam. En zo staan er veel zinnen in die aan het denken (kunnen) zetten.

Natuurlijk misten deze middeleeuwers veel van de kennis die we inmiddels wel hebben. Maar daar tegenover staat dat ze denken en schrijven met wijsheid en een weldadig aandoende onbevangenheid.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

202253

De lucht is van ons allemaal

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Sara Lövestam

Misdaadroman

Frea Kroese

14-06-2021

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Als je De verdwenen dochter en Wensen staat vrij hebt gelezen, zit je in een mum van tijd weer in het leven van Kouplan. Hoewel dit boek prima alleen te lezen is. Kouplan is inmiddels een stuk verder gekomen in zijn transformatie naar het manzijn en een poos later in zijn illegaal vreemdelingschap. Het is prettig dat Sara Lövestam de tijd samenvat in een paar wanhopige telefoongesprekken waarin hij op zoek is naar een dak boven zijn hoofd. Het zet gelijk de situatie neer. Mensen in de westerse wereld willen best iemand helpen maar zeggen even vrijmoedig ‘nee’ als het even niet uitkomt. In het laatste gesprek blijkt opeens dat hij in minder dan drie weken opnieuw asiel kan aanvragen. Dat is goed nieuws maar intussen leeft hij zonder dak, dus ook geen keuken; wc; bed of wat ook van iets dat wij normaal vinden. Maar Kouplan zou Kouplan niet zijn als hij niet binnen de kortste keren weer een opdracht had gekregen in zijn rol als privédetective. Het is een strijd op het absolute dieptepunt als wc’s in publieke ruimtes je badkamer zijn; twee heroïneverslaafden je dichtstbijzijnde medemensen; en je elk moment opgepakt kunt worden, je vooruitzicht is.

Toch gaat Kouplan voor Ulrika, zijn opdrachtgeefster, aan de slag. Werk betekent: in je hoofd bezig zijn, zodat je emotioneel niet overweldigd kunt worden. Werk betekent: een dag te eten hebben. Werk betekent ook: zich moeten verhouden met mensen die niet aan de rand leven. Halverwege het boek schrijft Sara stukken vanuit het perspectief van de man van wie Kouplan zijn gangen moet onderzoeken en werkt ze langzaam toe naar een confrontatie. De hoofdstukken daarna zijn de afronding van het verhaal en Sara Lövestam laat geen draadje bungelen. Je voelt de voorzichtige opluchting en het breekbare nieuwe begin voor alle partijen. Het leven is diep gebroken maar door de scheur breekt het licht door, is er de lucht die we met z’n allen inademen, de echte liefde die af en toe een kans krijgt om naar de ander uit te gaan en iets goeds te doen. Ik kon het boek niet wegleggen omdat het trekt, irriteert, sprankelt, nieuwsgierig maakt, je diep dankbaar laat voelen en omdat je wilt weten hoe het afloopt.

Dit boek is niet zo maar een misdaadroman. Het neigt veel meer naar het echte leven en is tegelijkertijd een schreeuw naar hoop en een stevig geloof dat het echt allemaal beter kan. De misdaad is niet zo maar een misdaad maar vraagt om een ander proces dan veroordeling. Dat vind ik een sterk element in deze thriller.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

202251

Inktzwart

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Ragnar Jónasson

Misdaadroman

Saskia Schouten

14-06-2021

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Dit is het tweede deel in de serie over agent Ari Thór Arason in Siglufjördur, een klein plaatsje in het noorden van IJsland.

Er is een man op brute wijze doodgeslagen. Ari en Tómas verdiepen zich in deze zaak en dan blijkt dat er nog veel meer aan de hand is. Niet alleen omtrent het slachtoffer maar ook in het team. Collega Hlynur tobt met een enorm schuldgevoel. Het wordt zo erg dat hij zijn werk niet meer goed kan uitvoeren.

Een journaliste uit Reykjavik duikt ook in deze zaak. Uiteindelijk komt ze terecht bij iemand die haar vertelt wie de moord gepleegd heeft…

Dit boek is iets makkelijker te volgen dan het eerste deel hoewel hier ook heel veel personen in voorkomen van wie het verleden uitgebreid beschreven wordt. Niet alles voegt mijns inziens iets aan het verhaal toe. Wel het verleden van het slachtoffer maar het verleden van de journaliste is een verhaal op zich dat niets aan het oplossen van de moordzaak toevoegt.

Op het eind komt er een beetje spanning in het verhaal.

De omslag is prachtig. Een foto van IJsland die de sfeer van het land goed weergeeft.

Jammer genoeg wordt er nogal veel gevloekt.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

202250

Sneeuwblind

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Ragnar Jónasson

Misdaadroman

Saskia Schouten

14-06-2021

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Ari Thór Arason is na een afgebroken studie theologie politieagent geworden. Hij kan werk krijgen in Siglufjördur, een klein plaatsje in het noorden van IJsland. Dat betekent dat hij uit Reykjavik moet vertrekken. Zijn vriendin met wie hij samenwoont, wil niet mee.

In Siglufjördur kent iedereen elkaar en elk nieuwtje wordt doorverteld. Zo weet iedereen al snel dat Ari theologie heeft gestudeerd dus hij wordt dominee of priester genoemd.

In het theater valt een beroemd schrijver van de trap met de dood als gevolg. Ari’s baas Tómas gaat uit van een ongeluk maar Ari is daar nog niet zo zeker van. Hij vermoedt dat iemand de schrijver van de trap heeft geduwd maar daar wil Tómas niets van weten. Ari wil het zelf onderzoeken en komt er uiteindelijk achter hoe de zaak in elkaar steekt. En dan is er nog de vraag of deze moord/ongeluk verband houdt met de bewusteloze vrouw die halfnaakt in de sneeuw is gevonden met steekwonden.

Dit is een boeiende detective maar niet zo spannend dat ik het boek niet weg kon leggen. Wel heel interessant vind ik het dat het boek zich in IJsland afspeelt. Jammer dat er veel in wordt gevloekt. Omdat Ari dominee of priester wordt genoemd, komt er de term voorbij dat de dominee de mis opdraagt en dat hij parochianen heeft. Hier wordt dus protestant en katholiek door elkaar gehaald. Of dat een fout is van de auteur of van de vertaler, is uiteraard niet bekend.

Er wordt een vrouw van zesenzestig jaar vermoord en vervolgens gaat het steeds over ‘een oude vrouw’. Bij die term denk ik aan een zeventigplusser.

Helaas wordt er nogal veel gevloekt.

Heel jammer vind ik het dat de dader ontkomt en dus zijn straf ontloopt.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

202249

Het verhaal dat ons verbindt

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Susie Finkbeiner

roman

Ina Snijders

14-06-2021

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Als Betsy heel plotseling de liefde van haar leven verliest, is ze ontroostbaar.

Door de liefde en aandacht van haar familie, krabbelt ze gelukkig weer wat op. Dan is er de hulpvraag van haar zus Clara, die met haar vijfjarig zoontje Hugo bij Betsy komt.

Hugo komt voorlopig bij Betsy wonen en er ontstaat een krachtige band, waarin er veel verhalen aan elkaar verteld worden, vaak wel met een boodschap erin verpakt, waardoor ze het leven weer wat beter aankunnen.

Familie en mensen om je heen en vooral ook de wetenschap dat God met je meegaat.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

202248

Ik mis mijn naam

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Marianne de Ruijter

Young Adult Roman

Diane Kooistra

09-06-2021

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In dit boek leren we eerst Paki kennen; hij woont in Ghana en lijkt een dubbelleven te leiden. In de volgende hoofdstukken gaat hij op bezoek bij zijn zus en zwager die in een klein Ghanees dorpje wonen. Hij belooft hun te helpen door hun kinderen mee te nemen naar een school. Hij neemt ze echter mee naar een heel andere plek. Baruck en Shaniya worden ieder op een andere plek vreselijk behandeld en misbruikt, zowel mentaal als lichamelijk. Terwijl hun oom Paki probeert om via een kerkgemeenschap meer kinderen te ronselen, zijn er gelukkig ook mensen die zich inzetten om deze kinderen te helpen.

Marianne de Ruijter geeft in het begin van het boek de sfeer van het leven in Ghana goed weer.

Er zijn mooie woorden gegeven aan de emoties en verwachtingen van een kind en de wanhoop van hun ouders en het gemak waarmee Paki zijn zus en zwager weet te overtuigen om hun kinderen mee te geven.

Daarna wordt het boek adembenemend spannend.

Hoewel het een fictief verhaal is, besef je vooral na het lezen van het nawoord dat het op ware gebeurtenissen gebaseerd moet zijn. Het gebeurt in onze tijd, in 2021.

Omdat de verhalen vanuit de kinderen en hun oom geschreven wordt, is het veelzijdig en gaat het diep. De kinderen krijgen namelijk niets te horen, weten niet wat ze kunnen verwachten en moeten mishandelingen ondergaan.

Er zijn weinig personages uit boeken waar ik zo’n afkeer van kreeg als oom Paki om de manier waarop hij tot het einde toe liegt en bedriegt. Hoe hij geld belangrijker vindt dan een mensenleven is treffend verwoord. Je hoopt dat hij mensen ontmoet die hem tot inkeer brengen maar als dat zelfs niet lukt, zit er voor de lezer niets anders op dan het boek uit te lezen terwijl je op het puntje van je stoel zit.

Het is een afgerond verhaal, een verhaal dat verdergaat dan de gebeurtenissen zoals ze op de achterflap zijn geschreven.

Na het lezen ben je verbijsterd dat dit nog steeds gebeurt en heel blij dat er mensen zijn die deze kinderen proberen te helpen.

Marianne de Ruijter heeft laten zien dat ze schrijft met een hart voor de jeugd en dat haar boeken ook voor volwassenen geschikt zijn om te lezen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

202247

In Uw handen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Steenis, Mieke van den Dikkenberg-van

Roman

Saskia Schouten

09-06-2021

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Jacob, Janneke en Christiaan zijn in 1560 vanuit Nederland naar Engeland gevlucht vanwege de christenvervolging in Nederland. Maar om christelijke boeken naar een veilige plek te brengen, zijn ze weer naar Nederland gegaan. Ze worden opgepakt en in de gevangenis gezet. Ze blijven vertrouwen op God. Ze worden bezocht door mensen en vertellen hun uit de Bijbel. Uiteindelijk krijgen ze de doodstraf. Ook Jan Herrewijn zit in de gevangenis. Na een slecht leven komt hij tot geloof en omdat hij een vriend is van Jacob, Janneke en Christiaan wordt hij ook opgepakt. Dagelijks zingt hij in de gevangenis. Dat wordt gehoord door de bezoekers van de markt. Maar de overheid is daar niet blij mee. Ze willen niet dat de mensen naar Jan luisteren. Uiteindelijk wordt ook hij gedood maar tot op het laatst is hij een getuige van Jezus.

Op een begrijpelijke wijze wordt dit verhaal van de martelaren beschreven. Het boekje is prachtig geïllustreerd. Er wordt geciteerd uit de Statenvertaling. Koning Hizkia wordt aangehaald, er staat dat ‘hij de hoogten wegnam’ zonder uit de leggen wat die hoogten betekenen. Verder: ‘genade is op Zijn lippen uitgestort’, ‘blies dreiging en moord’, ‘smeking en geween’ vind ik moeilijke termen voor kinderen. Achterop staat dat het boekje geschikt is voor kinderen vanaf 7 jaar. Persoonlijk vind ik zevenjarigen veel te jong hiervoor.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

202246

Voor altijd samen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Karen Kingsbury

Roman

Saskia Schouten

09-06-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Cody Colemans verloving met Andi Ellison is al twee keer verbroken. Ze houden echter nog steeds van elkaar. Cody heeft iets moeilijks uit zijn verleden voor haar verzwegen om haar er niet mee te belasten. Hij ziet in dat hij het haar had moeten vertellen.  Hij wil opnieuw een poging doen om haar weer voor zich te winnen.

Cole Baxter moet op school een werkstuk maken en hij wil het doen over de familiegeschiedenis van de Baxters. Zijn opa John heeft er in het begin wat moeite mee omdat Elizabeth is overleden en hij hertrouwd is met Elaine.  Maar gaandeweg duikt hij in zijn herinnering en vertelt hij de meeslepende liefdesgeschiedenis van Elizabeth en hem. Coles moeder Ashley wordt hierdoor ook geraakt want zij wist lang niet alles.

Met dit boek laat de auteur zien dat ze geen afscheid lijkt te kunnen nemen van de familie Baxter. Het is boeiend om te lezen hoe John en Elizabeth elkaar leerden kennen.

Het verhaal van Cody en Andi is enigszins te vergelijken met personages uit andere romans, wat betreft het feit dat het een paar boeken duurt voor ze elkaar gevonden hebben.

Niettemin is dit boek de moeite van het lezen waard.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

202245

Tot de maan en terug

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Karen Kingsbury

Roman

Saskia Schouten

09-06-2021

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Bij een herdenkingsplek van een bomaanslag vindt Ashley Baxter tussen het ijzerdraad van het hek een brief. Het intrigeert Ashley, ze leest de brief en maakt er foto’s van. Het betreft een brief van een zekere Brady aan Jenna. Ze hebben elkaar elf jaar geleden op de herdenkingsplek ontmoet en er ontstond een hechte band.

Brady verloor zijn moeder tijdens de aanslag en Jenna verloor beide ouders. Hoewel Brady haar telefoonnummer heeft genoteerd en beloofd heeft haar te bellen, hoort ze niets meer van hem.

Jenna’s leven is doorgegaan, ze is intussen getrouwd en gescheiden.

Brady kan Jenna maar niet uit zijn hoofd krijgen. Hij gaat elk jaar naar de herdenkingsplek in de hoop haar te ontmoeten maar helaas.

Ashley wil Brady helpen om Jenna te vinden. Maar haar man Landon is het daar aanvankelijk niet mee eens. Waarom wil Ashley een wildvreemde helpen? Hij wil wel voor Brady bidden maar daar moet het bij blijven.

Een boeiende en ontroerende roman. Een van de engelen uit de serie ‘Angels walking’ komt ook in dit boek voor. Zoals gewoonlijk bij deze auteur is de mannelijk hoofdpersoon lang en knap, zoals vrijwel alle mannen in de boeken van deze auteur. Dat zou van mij wel een keer anders mogen

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:

202244

Thomas a Kempis Wandelen in het licht

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Jacques koekkoek

Dagboek Meditatie Bijbel

Frea Kroese

09-06-2021

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In 2021 is het 650 jaar geleden dat Thomas a Kempis is overleden. Jacques Koekkoek heeft uit de geschriften van Thomas a Kempis een dagboek samengesteld waarvan de stukken tekst het bovenschrift van de opeenvolgende data van het jaar krijgen. Elk dagstuk heeft een titel. Deze titels passen bij de thema’s die Thomas a Kempis voorstond: deugd, liefde, nederigheid, armoede, matigheid en geduld en de kwaliteit om niet te snel te spreken en gedenk dat je zult sterven (memento mori). 1 januari begint met verlangen naar God en 31 december eindigt met de aanbidding van God, die beloofd heeft ons niet te zullen verlaten. Vermaning en troost worden gebracht en af en toe bestaat een dagstuk uit lofprijzing of een gebed. En, zoals Jacques Koekkoek zegt: het verlangen naar een eenvoudig en zuiver leven, blijft steeds terugkeren, in welke tijd we ook leven. De geschriften van Thomas a Kempis en de daarin verwoorde waarden zijn ook nu nog een uitstekende leidraad om naar te leven.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie: