Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

12052

Je bent een verschrikkelijk kind

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Blom, Nina

Levensverhaal

Saskia Schouten

04-06-2012

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In dit boek vertelt de auteur haar levensverhaal.

Van jongs af aan wordt haar ingeprent dat ze niet gezond is. Haar moeder neemt haar vaak mee naar de kinderarts en Nina komt vaak in het ziekenhuis terecht voor allerlei onderzoeken. Van haar moeder moet ze dan tegen de dokter zeggen dat ze pijn heeft. Tegen haar wil gehoorzaamt ze. Ze krijgt niet de kans om zelf wat te zeggen want haar moeder doet het woord en ze dreigt Nina met haar donkere, dreigende blik.

Als Nina negen jaar is, beweert haar moeder dat ze slecht loopt en naar het ziekenhuis moet. Nina's protesten helpen niets. Na de ziekenhuisopname zwachtelt haar moeder Nina's armen in omdat volgens haar bewering Nina anders haar gewrichten te veel zou belasten. Haar moeder stopt haar vol met medicijnen en uiteindelijk komt Nina in een rolstoel terecht. Omdat de dokters uiteraard niets kunnen vinden, wordt Nina doorverwezen naar de psychiatrische afdeling. Haar moeder echter, houdt vol dat Nina reuma heeft. Later zegt ze dat haar dochter nog maar een paar maanden te leven heeft. Ze beweert gek te worden van Nina, het is allemaal Nina's schuld en dat terwijl haar moeder alles voor haar gedaan heeft.

De mishandelingen worden steeds erger; Nina krijgt een kussen in haar gezicht gedrukt, ze wordt geslagen en meermalen aan haar haren overeind getrokken.

Dan wordt er ingegrepen en wordt Nina uit huis geplaatst. Dokter Vrienten heeft ontdekt dat Nina het slachtoffer is van het Münchhausen By Proxy Syndroom. Dat is een gefalsificeerde aandoening bij het kind die wordt toegebracht door de ouder/verzorger, in dit geval de moeder, die een ziekelijke behoefte heeft aan aandacht van medisch personeel en die aandacht op manipulatieve wijze probeert te verkrijgen.

Een heel indringend, aangrijpend verhaal. Het duurt jaren voor Nina, geholpen door allerlei therapieën, weer een normaal leven kan leiden. Voor de lezer die nog nooit van die syndroom heeft gehoord, zal het ongetwijfeld een schokkend boek zijn omdat het bijna niet is te geloven dat een moeder tot zoiets in staat is. Dat de vader hierin meegaat, is ook onverteerbaar. Heel jammer is het dat de auteur de grove vloeken van haar vader letterlijk weergeeft. Dat had ook anders gekund, zoals ze later in het boek doet. Door bijvoorbeeld te schrijven: hij vloekte en schold de hele boel bij elkaar o.i.d. komt de negatieve sfeer ook heel goed tot uiting.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:2 Reacties op: Je bent een verschrikkelijk kind

 • Ricarda de Sadeleer schrijft:

  Ik vind het een heel goed boek,dat goed is omschreven wat ze zelf mee heeft gemaakt in haar leven.
  Verschrikkelijk gewoon wat die lieve Nina mee heeft moeten maken in haar jeugd.
  Ze zal er nu nog de trauma van over gehouden hebben.
  Het is zón goed boek en ik hoop,dat er hier veel meer kinderen mee geholpen kunnen worden.
  Dat ze het allemaal sneller zien,dan bij Nina.🙏 • Nina Blom schrijft:

  Beste Saskia, Heel hartelijk bedankt voor jouw recensie! Zeer uitgebreid en zeer duidelijk beschreven. Ik ben er heel blij mee. Hartelijk dank hiervoor! Ik wil jou persoonlijk ook heel veel succes wensen met jouw werk! Ik snap heel goed dat het voor sommige mensen heel lastig is dat ik mijn vader letterlijk heb weergegeven in mijn boek. Dit heeft me werkelijk jaren gekost om het te verwerken (dat mijn vader zo grof was en zulke nare dingen had gezegd). Ik heb het zelfs ruim 22 jaar tegen niemand durven zeggen, totdat ik het ging verwerken tijdens traumaverwerking. Ik moest het toen wel vertellen, anders kon ik het niet goed verwerken….en omdat het zo niet te bevatten is en omdat ik de lezer duidelijk wil maken wat er dan zo naar was, heb ik uiteindelijk besloten een heel klein stuk wel letterlijk weer te geven…..ik heb voor mijn gevoel toch de juiste keuze gemaakt maar ik respecteer natuurlijk de mening van mensen! Laat heel duidelijk zijn dat ik het zelf ook afschuwelijk vind als mensen zulke grove taal gebruiken….gelukkig ben ik zelf totaal niet zo…en respecteer ik iedereen zoals hij of zij is….ik hoop dat mensen uiteindelijk mijn keuze ook kunnen respecteren.
  Een lieve groet,
  Nina BlomGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.