Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

12091

Beloof het mij!

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Gohlke, Cathy

Roman

Aritha Vermeulen

29-09-2012

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Er zijn heel wat boeken geschreven over de Titanic maar wat mij betreft steekt deze historische roman 'Beloof het mij' met kop en schouders boven al de anderen uit. Waarschijnlijk komt het door het fascinerende gezichtspunt dat Cathy Gohlke koos voor dit verhaal: de opofferende liefde van Owen, één van de passagiers. Het is de eerste keer dat ik iets gelezen heb van deze schrijfster en ik ben er diep van onder de indruk.

Wat betreft de inhoud: Annie Allen heeft een moeilijk leven. Haar ouders zijn overleden en ze woont in bij haar overheersende tante Eleanor, die haar voortdurend kleineert en minacht. Haar broer Owen is ten einde raad en vertrekt naar Amerika, om geld te verdienen met het oprichten van een eigen bedrijf. Hij is van plan Annie in de toekomst over te laten komen, wanneer hij de middelen daarvoor heeft. Vanaf de achterkant van het boek: 'Toen Annie Allen afscheid nam van haar broer Owen, kon ze niet vermoeden dat de tragedie haar leven voorgoed zou verbinden aan Michael Dunnagan, die de ramp overleefde omdat Owen zich aan hem opofferde.'

Michael is een mishandelende Ierse wees, die als verstekeling wegvlucht voor zijn wrede oom. Owen ontdekt hem en neemt hem liefdevol onder zijn hoede. Hij deelt zijn dromen met de jongen. Op de vreselijke nacht, dat de Titanic de ijsberg raakt, dwingt Owen Michael plaats te nemen in één van de reddingsboten. Wanneer ze afscheid nemen zegt Owen: 'Je hebt het me beloofd! Je hebt beloofd dat we allebei onze uiterste best zouden doen en dat je alles zou doen wat je kon om voor Annie te zorgen en haar te beschermen. Daar houd ik je aan!'

Wanneer Michael als gebroken tiener in Amerika aankomt, gaat hij werken aan de oprichting aan het bedrijf waarvan Owen droomde. Intussen schrijft hij brieven aan Annie en ontstaat er een voorzichtige vriendschap tussen hen en dit is ook het moment dat je als lezer in de ban komt van de romance die ontstaat tussen Annie en de Ierse wees. Dat lijkt heel mooi maar de eerste wereldoorlog gooit roet in hun eten. En dan is er ook nog die akelige tante Eleanor; zij doet er alles aan om het leven van haar nichtje Annie te verwoesten. Het lijkt haar te lukken ... Of toch niet?

Dit boek is het waard is om gelezen te worden! De personages zijn levensecht en er is sprake van karaktergroei door het overwinnen van innerlijke conflicten. Op een levendige manier weeft Cathy Gohlke de geschiedenis van John Bunyans Christenreis door dit boek en baant zo de weg vrij voor nieuwe hoop, echte vreugde en kostbare vergeving. Beloof het mij staat niet stijf van rozengeur en maneschijn en dat verraste me. De historische feiten worden waarheidsgetrouw en op boeiende wijze beschreven. Dat de Titanic twee jaar voor het begin van de eerste Wereldoorlog zonk is me nooit opgevallen; door dit boek zijn ze in mijn gedachten voortaan aan elkaar verbonden. De roman heeft een rustige bladspiegel en de uitgever koos voor een duidelijk lettertype. Warm aanbevolen!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.