Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19009

Ave Cesaria

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Hillemans, Sanne

Roman

Frea Kroese

25-01-2019

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

In de proloog van dit boek vertelt Sanne Hillemans hoe Emily gevonden wordt door Cesar, die een rondreizend circus bezit. Dat is een behoorlijk heftige entree om het verhaal mee te beginnen. Als je het eerdere boek hebt gelezen, weet je dat Emily op het oog een mooie prestatie heeft neergezet. Maar de bom is gebarsten en in hoofdstuk 1 is Emily op de vlucht geslagen en heeft ze de mensen van het circus in onbegrip en verwarring achtergelaten. De show moet veranderd worden, er is veel werk te doen en Emily is niet de enige persoon die mensen bezorgd achterlaat. De clown Isaac verliest zich steeds meer in zijn alcoholverslaving. Noah, de manus-van-alles in het circus, neemt het op zich om in ieder geval elke dag een ontbijt bij de clown te brengen. Noah merkt, ondanks dat hij Emily heel erg mist als maatje, dat hij uit zijn verdriet is gekomen en begint ook met het idee te spelen om weg te gaan en iets anders te gaan doen. Hij praat erover met Cesar, die altijd ruimte en liefde geeft en niets liever wil dan dat het zo gaat, dat mensen geheeld weer verder trekken met hun leven.

Ondanks het feit dat Emily twee keer op de omslag van de boeken over circus Cesar staat, gaat dit boek voor het grootste deel over Marco, haar vriend. Vanaf het allereerste (seksuele) contact is haar leven met hem verweven. Het vergt veel praten, voordat Emily haar vriend zijn misstappen vergeeft. Ze geeft hem een tweede kans, terwijl je als lezer weet, dat de kans dat deze relatie werkelijk een goede relatie wordt misschien klein is. Allebei bloeien ze op door de verliefdheid voor elkaar en het laat je als lezer jezelf afvragen of het wel goedkomt, omdat Marco een verleden in de criminele sfeer heeft en hij daar Emily in meegenomen heeft.

Zou zij haar vriend hieruit kunnen redden, terwijl de liquidateurs bij wijze van spreken op de stoep staan? Zou hij haar uit hun handen kunnen houden? Als je leest wat een verlamming er optreedt bij de uitoefening van de macht in die wereld, dan houd je je hart vast. En dat is precies de bedoeling van de schrijfster. Gelukkig, zoals ze zelf zegt, houdt ze van een gelukkig eind.

Net als bij het eerste boek, of meer nog, komen de thema’s vergeving, familie en liefde aan de orde. Wat ik mis is de werkelijke bescherming, die een man een vrouw moet bieden, door met haar te trouwen. In wezen kun je elkaar niet beschermen, maar het idee is duidelijk, als je maar genoeg van elkaar houdt, ben je veilig bij elkaar. Dat is een leugentje om het verhaal van Marco een goede kans te geven. Hij heeft nog een lange weg te gaan om verantwoordelijkheid te leren, maar het mooie is dat ze uiteindelijk weer bij het circus terechtkomen en hij de omgeving, die hij al zijn leven lang mist, eindelijk krijgt aangeboden. Intussen is Isaac, de clown gestorven. Cesar moet inzien dat hij mensen in wezen niet kan redden. Ook een zorgende familie en een goede structuur schieten in dit geval te kort. Uiteindelijk moet de mens zelf besluiten of hij gered wil worden. Dat is ook een van de mooie (of eigenlijk realistische) thema’s in dit boek. Ik geef dit boek 4 sterren met wederom de aanbeveling om dit samen met de tienermeiden in je omgeving te lezen en erover door te praten.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.