Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Finlay, Mick

Thriller

Sjoerd Veenman

17-04-2018

 

BESTEL

Recensie

Sherlock Holmes krijg concurrentie.

Een boek waarvan de voorkant een opmerking over de beroemde detective Sherlock Holmes bevat, maakt me nieuwsgierig. Op de cover van de detective Arrowood staat in grote letters: ‘De rijke Londenaren gaan met hun problemen naar Sherlock Holmes. De rest gaat naar … Arrowood.’ Leuk bedacht.

Al heel jong was ik gefascineerd door Holmes, en nog steeds vind ik hem een van de interessantste speurders uit de geschiedenis. Lezers van mijn serie over inspecteur Maritz zullen hebben gemerkt dat ik hem met enige regelmaat citeer. Als er dan een roman verschijnt waarin zijn avonturen een prominente rol blijken te spelen, moet ik die lezen.

William Arrowood is evenals Holmes privédetective, maar geen succesvolle. Hij heeft zowel zakelijke als privéproblemen, waaronder drankzucht. Wel zijn er flink wat overeenkomsten met de beroemde speurder. Hij heeft een eigen ‘Watson’, assistent die een belangrijke rol in het verhaal speelt, een moeizame relatie met een politie-inspecteur, die – natuurlijk- niet al te slim is. En hij deduceert. In zijn methodes lijkt hij behoorlijk veel op zijn rivaal Holmes, al beweert hij bij hoog en bij laag dat de zijne volkomen anders en veel beter zijn…

Als hij bezoek krijgt van de mooie Caroline Cousture, die op zoek is naar haar verdwenen broer, belandt hij in een levensgevaarlijk complot. De plot van het verhaal is heel aardig en verveelt niet. Vooral door Arrowoods frustraties over Holmes, waaruit regelmatig zijn jaloezie blijkt, is het boek bij vlagen ook behoorlijk geestig.Daarnaast krijg je als lezer een goed beeld van de tijd. Ik waande me af en toe in het Londen van rond 1895. Je ziet de armoede, ruikt de stank…

Minpunten zijn er ook. Soms is het verhaal een tikje voorspelbaar. Belangrijker voor mij: in tegenstelling tot gentleman Holmes, is Arrowood helaas nogal grof in de mond. Zijn taalgebruik is regelmatig gelardeerd met vloeken en scheldwoorden. Dat stond me tijdens het lezen behoorlijk tegen. Saillant detail: in het boek wordt hij hierop aangesproken door een predikant (!) Helaas met weinig resultaat.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Arrowood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *