Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18143

Anna's twijfels

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Doorn, Dani van

Historische streekroman

Diane Kooistra

27-11-2018

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Anna’s twijfels is een mooie schets van het begin van de vorige eeuw. Anna, die gewend is aan de luxe van de grote stad Rotterdam verhuist naar het dorpje Waalre in Brabant waar de moderne tijden nog niet echt door zijn gedrongen. Ze laat haar familie en vrienden achter en begint eigenlijk opnieuw op het landgoed dat ze van haar oom heeft geërfd.

Anna is een struise jongedame die wel weet hoe ze een bedrijf moet runnen samen met haar broer. Maar van het beheren van een landgoed heeft ze geen kaas gegeten. Gelukkig staat haar rentmeester voor haar klaar, maar heeft die geen dubbele agenda?

Het verhaal leest als een heerlijke roman, geschreven vanuit Anna. Ik vind haar stoer. Ze creëert ver van huis een nieuw thuis en zoekt eigenlijk een nieuw doel in haar leven. Alles behalve trouwen en achter de naaimand gaan zitten zoals van haar verwacht wordt. Ze komt wel leuke mannen tegen maar stelt zich er niet voor open. De personages zijn met een vleugje humor beschreven en de karakters komen goed uit de verf. De beschrijvingen van het Nederland voor de Eerste Wereldoorlog zijn duidelijk en direct.

De hoofdstukken lazen soms door de heel verschillende onderwerpen een beetje als een verzameling columns. Ze zouden het goed gedaan in een weekblad of de krant. Maar in een roman zou het iets meer in elkaar over kunnen vloeien. De les die de lezer na het lezen van dit boek heeft geleerd is dat je soms afstand moet nemen om tot beslissingen te komen. En daarmee laat Dani van Doorn zien dat er in een streekroman ook diepere lagen kunnen zitten.

Ik genoot van de cover, het is een heel mooie tekening van hoe Anna eruit gezien zou kunnen hebben. Ook is de lay-out goed verzorgd met mooie gekrulde letters boven elk hoofdstuk. Dat doet je denken dat je een dagboek aan het lezen bent maar het is niet in de ik-vorm geschreven. Tot slot wil ik opmerken dat de historische feiten vermengd met een fictief verhaal dit boek tot een mooi geheel hebben gemaakt. Een heerlijk lezende roman!

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.