Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20071

Als God voor ons is

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Newbell, Trillia J.

Bijbelstudieboek

Frea Kroese

16-06-2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Als God voor ons is. Deze hartstochtelijke ontboezeming van Paulus heeft de auteur als titel voor haar Bijbelstudieboek over Romeinen 8 gekozen, maar als je dit zo leest, kan het zomaar een enorme trigger worden. Wat, als God niet voor ons is? Is God wel voor mij? Wat zouden gelegenheden zijn waarin Hij ervoor kan kiezen tegen mij te zijn? Die vragen komen direct op als je deze titel ziet, toch is dit Bijbelstudieboek gevuld met troost en aanmoediging.

De brief aan de Romeinen is geen malse brief, dat weten alle mensen die hem wel eens gelezen hebben. Maar juist de stevige bite zorgt ervoor dat je door de diepste vragen van het leven heen kruipt en genade vindt. Hoewel ik het niet met alle stellig neergeschreven zinnen eens ben, is dit Bijbelstudieboek het waard om alleen of met een groep door te werken. Juist deze zinnen raken mijn opvattingen over de definities van ‘zonde’, ‘oordeel’, ‘geest’ en ‘vlees’ en zorgen ervoor dat ik opnieuw doordenk wat ik leer uit de Bijbelse boodschap.

Deze Bijbelstudie gaat over het hart van het goede nieuws en het hart van ons leven. Sommige woorden zouden heftig kunnen zijn om over na te denken. Ik kan het woord ‘verdoemenis’ niet eens meer ‘hardop’ denken. Het lijkt zo zwaar en donker. Toch is het dit woord dat de Herziene Statenvertaling gebruikt voor het mij meer vertrouwde woord: veroordeling. Het gaat net even een stap verder en dieper. Trillia gebruikt in haar inleidende verhalen voorbeelden uit haar eigen leven of andere Bijbelverhalen, waardoor het nergens abstract wordt.

De vragen ter reflectie en ter bespreking gaan diep. Je moet bereid zijn eerlijk in je eigen hart te willen kijken en bereid zijn pijn en verdriet te ervaren over wat je ziet en ervaart. En open en bereidwillig zijn om genade en troost te ontvangen. Waar je ook staat in je geloof, aan het begin of al veel verderop, deze studie zal je helpen groeien. En dat niet alleen, het kan je helpen een nieuwe en grotere vrede en vreugde in je leven te ervaren over jouw verbinding met God. Hij is voor je.

De opzet is als volgt: de eerste week lees je Romeinen 1 tot en met 7 door en vanaf de tweede week houd je je bezig met de verzen uit hoofdstuk 8 en dat zal in totaal vijf weken in beslag nemen. Elke dag in de week heeft een stuk tekst met reflectievragen. Als je met een groep werkt, kun je afspreken om er meer tijd voor te nemen. Als je alleen werkt is het een enorm mooie mogelijkheid om in een paar weken tijd de kern van jouw positie in de wereld en de tijd als Gods kind te doordenken.

Ik geef dit boek 4 sterren.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.