Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20149

Al mijn schuld is weggedaan

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Walter Hobelman

hulpboek schuld en hulp en bewindvoering

Frea Kroese

14-12-2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Al mijn schuld is weggedaan is een praktisch boek. Voor mensen die in de schulden zitten, voor schuldhulpmaatjes en voor bewindvoerders en mensen die te maken hebben met mensen die onder de armoedegrens leven. Het is ook een bemoedigend boek. Op bijna alle bladzijden spat het enthousiasme eraf: “Ga niet gebukt, er is iets aan te doen, het is mogelijk om te veranderen, kies voor openheid en denk niet dat je de enige bent.” Deze zaken en nog meer. Heel laagdrempelig vertelt Walter van zijn eigen weg uit de schulden vandaan. Zijn eigen gevoelens en zijn eigen worstelingen. Elk mens is anders en elke situatie is anders, maar waar je ook in zit, als schuld je van je nachtrust berooft of je in de put van depressie drukt, dan moet je weten dat het anders kan en anders moet. En ja, dat vraagt ook de wil om te veranderen en de wil om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag. Dat is een moeilijk punt en daar is Walter echt eerlijk over, maar het is niet onmogelijk! Vraag hulp en blijf zoeken naar mogelijkheden om er iets aan te doen.

Het is in Nederland een steeds nijpender probleem en het kost de samenleving veel geld als mensen onder de armoedegrens komen. Daarom is het belangrijk dat overheden meer samen gaan werken en dat mensen die dit betreft ook zelf actie ondernemen. Het duurt een paar jaar, maar dan kun je ook met een schone lei verder!

Walter zegt eigenlijk: Niemand wil in de schulden komen. Kom je er toch in, dan moet je er zo snel mogelijk werk van maken om eruit te komen. Ben je eruit, zorg dan dat je eruit blijft en geef nooit meer uit dan er in komt. Heb je daar hulp bij nodig, vraag het dan en blijf het vragen aan de mensen die jou goed helpen.

Walter besteedt aandacht aan de schaamte en de gevoelens van vernedering en onderwaardering die met je schulden gepaard gaan. Dit hoeft niet zo te zijn. Hij geeft goede aanwijzingen hoe je je eigenwaarde kunt bewaren en met opgeheven hoofd deze strijd kunt aangaan.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.