Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18072

84 namen

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bosch, R.P.

Frea Kroese

12-06-2018

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

De achttienjarige Naomi Wijsman leert over de geschiedenis van het westerse denken en ze begint steeds duidelijker raakvlakken te ontdekken met haar eigen gedachten en emoties. Ze is een adoptiekind en wordt door haar Haítiaanse uiterlijk steeds bepaald bij haar eigen vragen over identiteit, het belang van haar naam en de manier waarop ze met haar emoties omgaat – al die kwesties blijken wonderwel aan te sluiten bij vraagstukken waarover filosofen zich hebben gebogen. Alleen die ene grote dreiging in Naomi's leven, de reeks vreemde ongelukken die haar collega's bij aardewerkfabriek Warchums Steengoed treft, zal de filosofie ook daarop meer licht kunnen werpen?

Alle oneven hoofdstukken hebben namen in de titel uit het leven van Naomi en alle even hoofdstukken hebben namen in de titel van filosofen uit de hele geschiedenis, behalve die van hoofdstuk 26, want in dat hoofdstuk doet Naomi een bijzondere ontdekking, waardoor haar filosofielessen opeens alles te maken hebben met haar werksituatie.

"84 Namen" is met recht een speurdersroman en een filosofiegeschiedenis in één en tegelijkertijd een boek over de zoektocht naar identiteit en waarden en normen van Naomi. Het is een uitgelezen achtergrondboek voor middelbare scholieren met filosofie in hun pakket en een aanrader voor iedereen die zich wijsgerige basiskennis wil eigen maken. Plato en Aristoteles, Seneca en Augustinus, Descartes en Spinoza, de ideeën van deze en andere kopstukken van de westerse filosofie worden helder en speels naar voren gebracht.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.