Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18104

Zoveel liefde

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Schouten, Edith

Christelijke historische roman

Sjoerd Veenman

23-08-2018

3 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Edith Schouten scheef verschillende non-fictie boeken, maar nooit eerder een historische roman. En dan nu een vuistdik boek over het leven van Betsy Groen van Prinsterer.

Elisabeth van der Hoop, zoals haar meisjesnaam luidde, groeide op als dochter van een Groningse burgemeester en ging op haar vijftiende naar Den Haag (naar een kostschool). In deze stad leerde ze Guillaume (Willem) Groen van Prinsterer kennen. Ze trouwt met hem. Daarna raken zowel haar man als zij nauw betrokken bij het Reveil, een christelijke stroming die oproept tot persoonlijk geloof en levensheiliging. Betsy speelt hierin een belangrijke rol. O.a. als het gaat om de zorg om weeskinderen. Al die zaken passeren in het verhaal de revue.

Is haar boek geslaagd? Mijn antwoord is: ja en nee. Nee, als ik het beoordeel als een roman. Edith Schouten heeft jarenlang studie gemaakt van haar onderwerp en veel archiefonderzoek gedaan. Op zich natuurlijk goed, maar ze trapt in de valkuil om die kennis ook (grotendeels) in haar boek te willen verwerken. En daarom is het regelmatig bijna een opsomming van gebeurtenissen. We lezen over Napoleon, de instelling van de Nederlandse monarchie, de afsplitsing van België, enz. enz. Veel feiten, veel personen die soms maar heel even ‘langskomen.’ Dit gaat duidelijk ten koste van de karakteropbouw en de gelaagdheid van het verhaal.

Ja, als ik dit boek beoordeel als biografie, want eigenlijk is het dat. Voor wie veel te weten wil komen van zowel Betsy als Willem Groen van Prinsterer, én van de tijd waarin ze leefden, is dit een heel interessant boek. In weinig eeuwen vonden er zulke ingrijpende veranderingen in de maatschappij plaats als juist in de negentiende. Denk alleen aan de uitvindingen en de komst van grote fabrieken, met alle (sociale) gevolgen van dien.

De hoofdrolspelers in het verhaal zijn interessant en belangrijk geweest. Af en toe kijk je ze ook wel in even in het hart. Met name de beschrijving van de laatste levensfase van Willem Groen van Prinsterer, en zijn geloofsvertrouwen, raakte me.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.