Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202346

Zo helpt poëzie

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bert Keizer

Gedichtenbundel

Cora van Dijk

29-01-2022

4.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Zorgpoëzie, een nieuw woord binnen Nederland, uitgevonden door de samensteller van deze bundel vol rijke gedichten. Uit het verleden, zoals van Willem Elschot, maar ook uit het heden zoals van Typhoon.

Centraal staat het leven vol zorg, van geboorte tot het sterven. Gedichten met emotie, maar ook hilarisch, vol tranen, maar ook met een lach, vol boosheid, maar ook dankbaarheid. De verbeeldingskracht van de dichters is belangrijk voor ons, misschien juist wel in deze tijd.

Een gedicht lezen in plaats van de zoveelste persconferentie, poëzie proclameren tijdens de begrafenis van dat familielid dat stierf aan corona, even je gedachten richten op wat dichters ons nagelaten hebben.

Het is een dikke bundel geworden. De meeste dichtbundels zijn vrij dun, maar hier vinden we maar liefst 150 pagina’s vol. Zeer uiteenlopende dichters komen aan het woord, ook sommige die voor mij nieuw waren, al zijn ze reeds gestorven.

Als fan van Annie M.G. Schmidt een klein citaat over het lichaam:

“Het lichaam is een kostelijk bezit,
maar ’t heeft wel allemachtig veel kapsones!”

Deze bundel is een geschenkboek voor de gezondheidszorg. Maar de doelgroep is natuurlijk veel breder; we hebben immers allemaal in ons leven met de zorg te maken. Nog voordat je geboren wordt is er zorg voor je, bij je geboorte, tijdens je leven en tijdens het sterven. Daarom een bundel voor iedereen. Ook voor mensen die nog niet zo bekend zijn met het lezen van poëzie.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.