Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202388

Zinvol leven

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Els J. van Dijk

levenskunst

Frea Kroese

23-05-2022

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Zinvol leven is een boek vol wijze raad en tegelijkertijd een werkboek. Je kunt er op de gelinieerde pagina’s na elk hoofdstuk je aantekeningen in maken. En ook zijn er een paar prikkelende vragen te vinden na elk hoofdstuk. Het boek is fris vormgegeven. Voor jonge mensen, maar ook voor ouder dan jong, zinvol om tot je te nemen. Een korte lijst van bronnen op de laatste bladzijde. Het boek staat ook vol quotes van mensen uit de geschiedenis of liederen uit onze tijd. Het boek staat vol moedige hoop tegen de klippen op. Bijvoorbeeld de moed van Dietrich Bonhoeffer, die de kans had om weg te gaan uit Duitsland maar in plaats daarvan stierf als verzetsheld. Zinvol leven kent heel veel facetten. Het gaat over de houding van je hart. Over je motieven. Over je bereidheid. Over je omgang met problemen en moeilijkheden. Over de mate waarin je kunt ontvangen.

Opmerkelijke uitspraken van Els: “Je moet iets van de slang overnemen (zijn slimheid) om te begrijpen wat je bedreigt en dan gáán als een duif (argeloos).” “Het tegenovergestelde van liefde, van kunst, van leven: onverschilligheid.” Het intensieve van onze tijd en cultuur: “Ieder heeft de taak om gelukkig te worden.” Als je dit zo leest, begrijp je meteen, dat het niet waar is en dat het toch zo schrijnend is dat heel onze cultuur dit verkondigt als waarheid. Gelukkig ben je als kind van God bevrijd van die taak, heerlijk! En wat is hoop? Hoop is niet ‘wat je had verwacht’; het is wat je nooit hebt durven dromen!

Prachtig boek. Belijdenisgeschenk; cadeau voor als iemand zich laat dopen; helpend als iemand in zijn of haar laatste middelbare schooljaar zit; of in een tussenjaar zit; of al aan het studeren is. Of gewoon zo maar, omdat het je helpt te groeien en een nieuwe kijk op jezelf te krijgen.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.