Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

202378

Zegen door Israël

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Lohuis, Oscar

theologie

Cora van Dijk

23-04-2022

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Wat geloven we als christen over Israël? Het volk van Abraham, Izak en Jakob. Heeft dit volk een bijzondere plek bij de Heere of is dit door de komst van de Heere Jezus veranderd? Er wordt heel verschillend over gedacht.

Eén ding is zeker: “Wij hebben allen gezondigd en derven de heerlijkheid Gods,” zo spreekt Paulus in de Romeinenbrief. Dit geldt voor zowel Joden als heidenen. De verlossing ligt in het geloof in de Messias, Jezus, de Zoon van God. En daar denken Joden en christenen verschillend over.

In dit boek legt Oscar Lohuis heel laagdrempelig uit waarom Israël bijzonder is. Vroeger, in de tijd van het Oude Verbond, maar ook nog nu, in de tijd tussen hemelvaart en terugkomst van de Heere Jezus. God had met hen een bijzonder plan, God heeft met hen een bijzonder plan. Ondanks dat het een makkelijk leesbaar boek is, staaft Lohuis zijn woorden met veel Bijbelteksten, die hij eenvoudig uitlegt. Daardoor ga je begrijpen dat het niet gaat om een overdreven ‘Jodenliefde’ maar dat de liefde voor het volk van God in het hart gelegd wordt door de Heilige Geest.

Lohuis heeft dit boek geschreven tijdens een verblijf in Jeruzalem. Je krijgt dan ook af en toe een kleine rondleiding door de stad. Hij neemt je mee naar plekken waar ook Jezus rondgelopen heeft en hij neemt je mee door de Bijbel om te leren begrijpen waarom God zo veel van dit volk houdt.

In het verleden heb ik ook boeken gerecenseerd die spraken over christelijk zionisme. Daarbij werd vurig de theologische visie verdedigd dat in Christus alles is vervuld en er dus geen aparte plek meer is voor het volk van Israël. Toch doe je hiermee het Woord van God tekort; Lohuis laat zien welke profetieën vervuld zijn, welke op dit moment vervuld worden en welke nog in vervulling moeten gaan. Het verschil van mening zit niet zozeer in Israël, maar in de visie op vervulling. De ene christen gelooft dat met de komst van Christus alle profetieën zijn vervuld en dat er na Zijn opstanding geen sprake meer is van vervulling van Oudtestamentische profetieën. Persoonlijk geloof ik dat er wel degelijk profetieën zijn die nog vervuld moeten worden. God doet nog altijd wonderen, tekenen, genezingen en bevrijdingen. Ook voor Israël.

Wanneer je alleen al kijkt naar de manier waarop het Joodse volk teruggaat naar het land van hun vaders, dan kun je niet ontkennen dat er een wonder plaatsvindt.

Op het moment dat ik dit schrijf is er een oorlog gaande tussen Rusland en Oekraïne. Daarbij komen ook de Joden die daar wonen in het gedrang en velen zijn al op de vlucht geslagen naar... Israël! Dat gebeurt niet zomaar. Daar zit een plan van God achter.

Ik ben dankbaar dat Lohuis dit boek heeft geschreven en ik hoop dat het velen tot zegen mag zijn. Ik hoop dat jouw gebed voor de vrede van Jeruzalem, voor Israël en voor de Joden die nog in de verstrooiing leven regelmatig mag klinken. Het is tenslotte een Bijbelse opdracht.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.