Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

18159

welcome twins

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Kramer-Post, Anita

Christelijke jongerenroman

Cora van Dijk en Saskia Schouten

31-12-2018

4.5 out of 5 stars  [usr3,5]

 

BESTEL

Recensie

Het leven van Josanne verandert als ze verliefd wordt op Max. Ze hebben het samen heel goed en dat is fijn, want thuis is het niet zo gezellig. Haar vader zit altijd op de weg; ma is alleen maar druk met haar winkel. Bij haar vriendin Lise is het altijd knus en gezellig.

Het contact met Max is geweldig. Ze doen leuke dingen samen. Meisjes van school zijn jaloers omdat iedereen Max erg leuk vindt en hij haar gekozen heeft. Op een dag is ze bij Lise en wordt ze erg misselijk en duizelig. Zelf denkt ze nog niet zover, maar Lise vraagt haar of het niet kan zijn dat ze zwanger is. Een schok gaat door haar heen. Zwanger?

Dit is een tienerboek met als onderwerp abortus. Wat schrikt Josanne van haar moeder die met haar naar een abortuskliniek wil gaan. Maar aan de andere kant: Max heeft nauwelijks gereageerd en gedraagt zich afstandelijk, van Lise merkt ze weinig en hoe moet het met school, ze zit in de examenklas. Heel mooi is de problematiek in het verhaal verwerkt. Totaal niet betuttelend, maar heel reëel. Dat is knap en belangrijk voor onze tienermeiden. Wat helaas niet ter sprake komt is, wat er is gebeurd. Dit beslaat slechts één zin: ‘Ze was te ver gegaan.’ Bij mij komen dan vragen op: wanneer, waarom, hoe, wat voelde ze? Vragen die ongetwijfeld ook bij jongeren leven. Maar het is wel het enige minpuntje dat ik noemen kan. Het is verder een steengoed boek dat beslist geschikt is voor jongeren. Ook bijzonder: niet alles loopt zomaar goed af. Ik zou me zelfs een vervolg kunnen voorstellen.

Ik hoop eigenlijk dat het boek niet alleen zijn weg vindt binnen reformatorische kerken (Om Sions Wil is een reformatorische uitgeverij), maar ook in evangelische en andere gemeenten. Ik schrik soms van reacties van omgeving en ouders op een tienerzwangerschap. Zo schrok ik ook van de moeder van Josanne. Tiener zijn is nooit een reden voor abortus! Ik ben blij dat deze jonge auteur dit boek geschreven heeft.

Cora van Dijk

Josanne zit in het examenjaar van de havo. Ze krijgt contact met Max die in het zesde jaar van het vwo zit. Al bij hun tweede ontmoeting raakt het aan tussen hen. Klasgenoot Helene is vreselijk jaloers, zij is al een tijd verliefd op Max.

Een tijd later blijkt Josanne zwanger te zijn. Ze ziet er vreselijk tegen op om het aan haar ouders te vertellen. Haar moeder is geschokt en zegt dat haar vader het niet mag weten.

De enige bij wie Josanne haar hart kan luchten is haar oma. Met haar kan ze praten. Oma wijst haar erop dat ze alles aan God kan vertellen en bidt samen met haar. Toch twijfelt Josanne en vraagt zich af of God haar wel hoort.

Dan stelt haar moeder iets voor wat Joanne nooit van haar gedacht had. Moet ze op het voorstel van haar moeder ingaan?

Dit boek is voor meisjes vanaf veertien jaar. Het eerste hoofdstuk begint met het gegeven dat Josanne niet naar de weekopening gaat. Als haar vriendin vraagt waarom niet, bloost Josanne en geeft een ontwijkend antwoord. Als lezer ben je benieuwd naar de reden maar die wordt niet gegeven. Josanne gaat buiten op een bankje zitten mijmeren en als Max bij haar komt zitten, stelt hij voor om een wandeling te maken. Het gesprek tussen hen bestaat uit vragen van Max en antwoorden van Josanne. Het leest niet zo vlot. Al bij de tweede ontmoeting zeggen ze van elkaar te houden.

De volgende hoofdstukken lezen vlot weg. Als Josanne zwanger is en het aan Max vertelt, gaat hij weg en zegt dat hij het moet verwerken. Op school negeert hij haar en Josanne is bang dat hij aan zal pappen met andere meisjes.

Als ze het aan haar moeder vertelt, dringt deze er niet op aan om contact met Max te zoeken of naar zijn ouders te gaan. Dat vind ik een beetje onrealistisch.

De gevoelens van Josanne zijn goed beschreven en ook haar twijfelende geloof is goed neergezet.

Saskia Schouten

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.