Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19120

Wat we verborgen houden

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Bartels, Erin

Christelijke roman

Diane Kooistra

19-11-2019

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Elizabeth woont in Detroit en werkt als journaliste als op een dag een man haar benadert en vraagt of zij foto’s naar haar oudtante Nora wil brengen. Een vrouw van wie ze het bestaan niet wist en die ze nog nooit heeft ontmoet. Als ze kort daarna haar baan verliest besluit ze om een poosje bij deze tante te gaan wonen. Die ontvangt haar niet echt met open armen maar laat haar binnen in haar huis. En dat huis daar draait alles om.

“Ik wilde dat het huis zijn mond kon opendoen. Ik had het gevoel dat dit huis een geheugen had en iets voor mij verborgen hield.”
Dit huis herbergt de geschiedenis van twee vrouwen; Mary in de jaren 1860 en de geschiedenis van Nora een eeuw later. De een verbergt gevluchte slaven in het huis en de ander verbergt zichzelf. Deze geschiedenissen worden naast het verhaal van Elizabeth in aparte hoofdstukken verteld en langzamerhand met elkaar verweven. Tante Nora zegt dat de geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars en alle drie komen ze erachter dat alles met een reden gebeurt. Het zijn ontroerende verhalen over wat er gebeurt in verschillende tijden als mensen hun hart volgen. Elizabeth ontrafelt stukje bij beetje deze geschiedenissen en ontdekt wat haar doel in dit leven is.

De schrijfstijl van Erin Bartels neemt je mee de eeuwen door en laat je de geschiedenis proeven. Zij laat overeenkomsten zien die door de eeuwen heen niet veranderd zijn en maakt hierbij gebruik van boeiende personages die goed in het tijdsbeeld passen waarin elk verhaal geschreven is. Ze vermoeit je niet met eindeloze details maar blijft bij het verhaal. Laat je je eigen gevoelens ontdekken als je leest over het onrecht en de onmacht. Maar ze laat ook zien hoe deze vrouwen sterker uit de strijd komen, zelfs al is het vijftig jaar later. Het verdriet om wat niet was, lijkt oprecht en is mooi geschreven en het boek eindigt met een bijzonder plot. Erin Bartels is voor dit verhaal geïnspireerd door gebeurtenissen tussen blank en donker gekleurde mensen die je leest in het nieuws. Zo heeft ze van iets heel verdrietigs een mooi verhaal weten te maken.

Echt een boek als je houdt van verhalen over sterke vrouwen uit heden en verleden en als je een roman wilt lezen over hoe mensen in deze tijden met elkaar omgaan.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Een reactie op: Wat we verborgen houden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.