Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20115

Woelige baren

Vreemde vogels
Lianne Biemond

★★★★

Juan Julio is een jongen in een christelijk gezin. Hij moet vluchten voor mensen die hun leven bedreigen met de dood.

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Lianne Biemond

Kinderboek groep 8 begin VO

Saskia Schouten en Frea Kroese

28-10-2020

4 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Saskia Schouten

Jean Julio wordt door iedereen JJ genoemd. Dagelijks loopt hij naar school met de tweeling Victor en Valeria. Onderweg komen ze veel plastic afval tegen en ze besluiten het te verzamelen. Ze willen hun klas hiervoor ook enthousiast maken.

JJ zit op een plek in de klas waar hij veel vogels ziet. Hij is een liefhebber van vogels en hoopt ze ooit eens te kunnen schilderen. Zijn gedachten dwalen vaak af en regelmatig krijgt hij hierover wat te horen van de leerkracht.

Als hij op een dag uit school thuiskomt, staat er een vreemde motor voor de deur. De berijder hiervan valt zijn moeder lastig. Het heeft te maken met het werk van JJ’s vader die regelmatig een tijd van huis is.

Dan doet JJ op een morgen een vreselijke ontdekking. Er dreigt gevaar, dat is duidelijk. Zijn vader neemt een ingrijpende beslissing.

In dit jeugdboek wordt het dagelijkse leven in Colombia op een boeiende manier beschreven. Dat je het als christen moeilijk kunt hebben in dit land, wordt duidelijk door dit verhaal.

 

Frea Kroese

Juan Julio woont in de kustplaats Santa Marta in Colombia. Hij houdt van vogels en weet veel over ze. Omdat zijn vader, die journalist is, heeft geschreven over drugskartels in het land en er als gevolg daarvan, zijn opgepakt, willen ze hem en zijn familie doden. De bedreigingen aan hun adres worden steeds erger. Daardoor moeten ze verhuizen en een veilige plek zoeken. JJ wordt door zijn vader naar een vluchthuis gebracht, waar hij veilig zal zijn. In het huis maakt hij kennis met andere kinderen die ongeveer hetzelfde meemaken. Het verhaal is voor de hoogste klassen van de basisschool en ook onderhoudend voor tieners. Het is een spannend verhaal.

Geschikt om voor te lezen en er een actie aan verbinden om Open Doors, de stichting die dit goede werk doet, te steunen. Bijvoorbeeld door deze kinderen een kaart te sturen.

 

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.