Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

11011

Vijf nijlpaarden in een kippenhok

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Ouweneel, Willem J.

Geloofsopbouw

Frea Kroese

07-03-2011

5 out of 5 stars

BESTEL

Recensie

Nieuwe brandende onderwerpen waarover christenen verdeeld zijn.

Professor Ouweneel dient de landelijke christenheid door op een heldere manier de verschillende christelijke standpunten over vijf onderwerpen uiteen te zetten. De vijf thema's zijn: Israël, Islam, de 'afval der heiligen', de hel en het occultisme.

Hij zet voor elk van de items 2 of drie standpunten naast elkaar. Hij benadrukt ook dat het zijn bedoeling is geweest om de standpunten voor alles naast elkaar uit te werken, met het doel dat de mensen die de verschillende standpunten onderschrijven begrip krijgen voor het tegenoverliggende standpunt. Deze standpunten zijn stuk voor stuk degelijk en Bijbels onderbouwd. Wat ons past, zo zegt Professor Ouweneel, als goed geaard christen, is nederigheid en oog voor Gods grootheid. Dan zijn we bereid om naar andere standpunten te luisteren en die te overwegen, te toetsen aan de Bijbel en onze eigen standpunten misschien te heroverwegen. Het gaat in geen van de issues om het fundament van ons geloof, hoewel sommige strijders van de diverse standpunten ons dat zouden doen willen geloven. Verschil van mening binnen de Gemeente van onze Heer, mag gelukkig. Wij zijn één in Christus. Eigenlijk is dit boekje een groot betoog om elkaar werkelijk lief te hebben en de liefde van Christus met elkaar te gaan verstaan, samen met alle heiligen. Dat vind ik in de conclusie van Professor Ouweneel terug, aan het begin van het boekje, waar hij schrijft: "Misschien zouden wij samen een derde weg kunnen vinden." En als vanzelf kwam in mij op: Dat is de weg die omhoog voert, de weg van de volmaakte liefde.

Jezus was en is het meest radicaal en toch was en is hij diep bewogen met zijn naaste. Jezus sloot geen compromis en corrumpeerde zijn hart niet, toch zei hij tegen de buitenlandse vrouw dat haar dochter genezen was vanaf dat moment. Wat Jezus bewoog en wat ons zou moeten drijven, is begrip van heel het Woord van God en inleving in de ander. Professor Ouweneel daagt mij zelfs uit om zijn objectiviteit te beproeven (blz. 26), en dat is iets wat iemand alleen kan doen, als hij 100 procent zeker is van zijn eigen motieven en kundigheid. Dat maakt ook dat ik nieuwsgierig ben naar wat hij te zeggen heeft. En dat heeft hij overzichtelijk en zeer begrijpelijk gedaan. In ieder geval heb ik door dit boekje meer respect gekregen voor de overtuigingen van andere broeders en zusters en voldoe ik in zoverre aan de doelstelling die Ouweneel heeft neergezet. Het overkwam mij ook dat ik het deels met een eerste standpunt en deels met een ander standpunt eens was, waardoor ik geprikkeld word om het een en ander nog eens te doordenken. Waarom neem ik een standpunt in en waarom niet?

Wat mij het meest geholpen heeft is het onderwerp: is er een afval van gelovigen of niet. De verschillende standpunten gaven min of meer weer hoe ik van het een naar het ander ben gegroeid en op sommige punten weer teruggegaan ben naar een eerder ingenomen standpunt onder invloed van de Bijbel. Nu zag ik de onderbouwing daarvan op een heldere manier verwoord, en het nam voor mij niet weg dat er een absolute noodzaak is voor ons mensen om de Heer Jezus Christus persoonlijk te leren kennen op een intieme en zichzelf overgevende manier.

Ik ben blij met mensen zoals Professor Ouweneel, die zich de moeite getroosten om gewone mensen zoals ik (verder) op te voeden in liefde en respect.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.