Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

19019

Verbonden met de sterren

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Cosette, Connilyn

Bijbelse roman

Frea Kroese

19-02-2019

3.5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Kiya is een tiener als ze als slavin wordt verkocht door haar vader, die plotseling voor grote schulden komt te staan. Ze woont in Egypte in de tijd dat de nakomelingen van Jakob er wonen. De Hebreeërs worden behandeld als etnische minderheid in slavendienst van de Egyptische Farao. Kiya wordt door haar degradatie in de steek gelaten door de man met wie ze zou trouwen. Haar meesteres schept er om persoonlijke redenen genoegen in haar te vernederen waar ze maar kan. Terwijl Egypte wordt getroffen door de tien plagen probeert Kiya zich staande te houden en emotioneel te verwerken dat ze in deze situatie terecht is gekomen. Haar aandacht wordt ontegenzeggelijk naar de God van de Hebreeërs getrokken en dat dwingt haar tot handelen als haar broer gedood dreigt te worden doordat de tiende plaag zich aandient.

Kiya kiest ervoor om met de Hebreeërs uit Egypte te trekken en probeert haar vertrouwen op de voor haar vreemde God te stellen, maar ze twijfelt lang over Hem die haar land en volk zoveel schade heeft gedaan. Ze komen in de woestijn waar haar opnieuw veel beproevingen wachten... Keert ze terug naar Egypte of geeft ze haar leven en toekomst geheel over in de handen van Jahweh, de God van de Hebreeërs?

Cosette blijft in haar vertelling dicht bij de Bijbelse lijn. Ik begrijp alleen niet waarom ze het water van de Schelfzee laat bevriezen, terwijl dat niet in de Bijbel staat en ze laat de wolk die boven het volk was niet als een wolk boven het volk maar als een kolom. Misschien hebben we dat te wijten aan de Bijbelvertalers, die niet goed zijn omgegaan met de woorden zoals in Psalm 105 waarin staat dat God een wolk uitbreidde als een deken over hen heen en ’s nachts als een deken van vuur. Als je denkt aan de miljoenen mensen moet dat vuur dan toch als een soort lichtsluier boven elk van hen zijn geweest, want met een licht in de verte zie je ’s nachts niet waar je loopt. Toch krijg je door dit verhaal meer het gevoel hoe het geweest moet zijn voor de mensen die emigreerden uit Egypte. De ontmoeting met Mozes vond ik mooi om te lezen. Hoe zou het zijn als wij hem ooit mogen ontmoeten? Als je je realiseert wat een ongelooflijk iets het geweest is, waar hij leiding aan heeft moeten geven. Ik heb bewondering voor de auteur omdat ze zich zo weet in te leven in het leven van de hoofdpersoon en de geschiedenissen in de Bijbel.

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.