Boekrecensies vanuit christelijk perspectief

20076

Tikva

Auteur

Type boek

Recensie

Datum

Waardering

Vries, Nine de

Roman

Diane Kooistra

27-06-2020

5 out of 5 stars

 

BESTEL

Recensie

Op de cover van het boek staat een meisje dat zich zorgen lijkt te maken. Je gaat je gelijk afvragen waarom? Het verhaal van het volk Israël is bij velen bekend, maar weinigen kunnen zich een voorstelling maken van hoe het werkelijk geweest zou zijn. Veertig jaar in de woestijn zwerven tot je naar het beloofde land mag gaan. Tussen allerlei andere woestijnvolken in. In dit verhaal gaat het niet over Mozes en Aäron en de leiders van het volk maar over het volk zelf. Met als hoofdpersoon Tikva.

Tikva groeit op in de woestijn en staat op het punt om te gaan trouwen. Dan komt ze achter het geheim dat haar ouders voor haar verborgen houden en stort haar wereld in. Ze neemt een beslissing met grote gevolgen en als ze na een hele tijd weer terugkomt, is het de vraag of ze weer geaccepteerd zal worden door haar eigen volk.

Wat een heerlijk verhaal! Nog nooit heb ik zoveel vragen beantwoord gekregen door het lezen van een roman. Zoveel oog voor detail en met de Bijbel en andere artikelen als bron wordt het zo geloofwaardig dat het echt lijkt te kloppen. Hoe de mensen met elkaar omgaan, welke tradities en gebruiken er zijn, is zo mooi verweven in het verhaal. Nine de Vries legt het uit zonder dat het langdradig wordt.

Tikva is voor mij al een heldin als ze op de tweede pagina een slang doodt en haar kudde, haar nicht en zichzelf redt. Als ze in de woestijn andere volkeren tegenkomt en hoort hoe zij tegen het volk Israël aankijken en welke tradities en goden zij hebben, realiseert ze zich dat ze op zichzelf aangewezen is. Met de hulp van El Sjaddai en enkele mensen met goede bedoelingen kan ze weer naar huis.

Door het hele boek heen is Tikva een sterke persoonlijkheid die in dit verhaal door de diepste dalen gaat. Nine de Vries beschrijft het zo: “Inmiddels vreest ze de aarde niet meer. Als de grond zich zou openen en haar en deze nomadenfamilie op zou slokken, is ze overal vanaf. “ Als ze uiteindelijk de stap neemt om terug te keren naar haar familie, dwingt ze de lezers respect af.

Tikva is een heerlijke historische roman in de traditie van de andere boeken van Nine de Vries: Machla en Chana. Zij vertelt de verhalen van gewone mensen die in een bijzondere tijd leven. Een tijd waarover wij alleen maar in de Bijbel gelezen hebben en die een andere betekenis krijgen voor de lezer omdat ze het verhaal van de mensen zelf vertelt. Ik ben heel benieuwd waar haar volgende boek over gaat…

Jouw waardering

Like en deel deze recensie:Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.